El Ter va de baixa però els municipis de la seva conca segueixen en alerta

Verges

Data: 24/01/2020

Intervé: Joan Loueriro, President del Consell Comarcal

El pont de Torroella ha quedat tallat dues hores per precaució

El Ter va de baixa però els municipis de la seva conca han viscut una matinada complicada amb l'angoixa de saber si finalment desbordaria el riu. El desbassament dels pantans de Sau, Susqueda i El Pasteral; el cabal excepcional de l'Onyar i els desbordaments de Girona i Bordils van fer tèmer el pitjor però finalment el riu no va sortir de mare.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha donat per finalitzat el Temporal Gloria però no en canvi els seu risc hidrològic. Encara queden unes 24 hores d'alerta perquè baixi tota l'aigua recollida a la capçalera del Ter i també la del mínim desglaç que hi pugui haver per la pujada de temperatures.

La nit de dimecres a dijous va ser la de més risc amb un riu que va arribar a baixar a 1.600 metres cúbics per segon a Colomers i va provocar desbordaments en aquest municipi, Jafre i Verges. Aquest darrer poble va quedar aïllat amb les carreteres tallades i tots els municipis de la conca del riu, des de Foixà fins a Torroella de Montgrí van quedar confinats fins ben entrada la tarda quan va parar de ploure. Aquesta matinada, amb el veïnat despert i pendent de l'evolució de l'aigua,  el cabal del riu ja ha baixat a 1.000 metres cúbics per segon.

Cinc carreteres tallades i afectacions aigua potable

La crescuda del riu ha comportat el tall de 5 carreteres del Baix Ter bona part de l'episodi del Gloria. Carreteres que s'han anat obrint i tancant segons les previsions i situació del riu. Són la de Gualta a Parlavà, la de Bellcaire a Albons, la d'Ulla a Verges, la de Verges a Parlavà i el pont del Ter a Torroella, tallat dues hores. Carreteres històricament afectades per aiguats i amb diverses motes, tant al Daró com al Ter, greument danyades.

Al mateix temps que la vialitat també ha quedat molt afectat el subministrament d'aigua. Diversos pobles tenen els pous inundats i l'aigua no surt potable. De fet municipis com La Bisbal, Verges o Torroella han emès bans demanant que no s'utilitzi aigua de l'aixeta com a aigua potable.

Danys quantiosos

Si de forma immediata caldrà recuperar la normalitat en la mobilitat i subministraments, a mitjà i llarg termini hi ha tota una ingent feina de neteja i avaluació de danys del Temporal Gloria que seran molt quantiosos. Neteja de carrers, reposició de mobiliari urbà, arranjament de carreteres i camins i greus conseqüències pels camps de conreu negats.

Des del Consell Comarcal del Baix Empordà ja avancen que caldrà coordinació entre administracions i que la recuperació no serà ni fàcil ni curta.
 

NOTÍCIES RELACIONADES

Conseqüències del temporal: Mor un home de Palafrugell en caure al mar a Palamós (23-01-2020)

El temporal descalça i enfonsa un tros de parterre del passeig de Sant Antoni (23-01-2020)

Rius i Calvet és la part de Sant Feliu de Guíxols més castigada pel temporal  (23-01-2020)

El temporal deixa un esvoranc al passeig de Llafranc (23-01-2020)

Sant Feliu de Guíxols avalua els costos d'uns danys pel temporal que es preveuen elevats (23-01-2020)

Una esquerda de grans dimensions trenca el passeig marítim de Platja d'Aro  (23-01-2020)

El problema amb el subministrament de l'aigua ha sigut l'única afectació a La Bisbal (23-01-2020)

El temporal més fort dels últims 11 anys (22-01-2020)

Importants destrosses al Port Marina i el Club Nàutic de Palamós (22-01-2020)

El temporal Glòria destrossa dos dels tres espigons de Sant Antoni (22-01-2020)

Segueix desaparegut l'home que va caure al mar al Port de Palamós (22-01-2020)

Platja d'Aro comença a recuperar el front marítim amb un balanç de danys elevat (22-01-2020)

Preocupació perquè encara queden dos dies de fortes pluges (21-01-2020)

Principals afectacions del temporal Glòria al Baix Empordà (21-01-2020)
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat