El ple de Sant Feliu aprova un augment de l'IBI i de la taxa de residus

Intervenen: Jordi Lloveras (Guíxols des del Carrer) / Toni Carrión (Junts per Catalunya) / Sílvia Romero (Esquerra Republicana) / Josep Melcior Muñoz (regidor d'Hisenda) i Carles Motas (alcalde)

El ple de Sant Feliu de Guíxols ha aprovat unes ordenances fiscals pel 2020 que preveuen un augment de gairebé el 4% de l'IBI i d'un 8% de la taxa de residus després d'un mandat anterior marcat per la congelació d'impostos i taxes. Uns increments que el govern afirma que responen a una "actualització necessària" pel manteniment dels serveis. 


Increment del 3'92% de l'IBI

A banda del govern de Tots per Sant Feliu i el PSC, l'increment del 3'92% de l'Impost sobre Béns Immobles també va ser recolzat pel grup de Guíxols des del Carrer, que va passar de l'abstenció al vot a favor quan l'equip de govern va incorporar la seva proposta de descomptar un 50% de l'IBI als qui implantin plaques fotovoltaiques durant els primers 5 anys i es va comprometre a estudiar pujar l'impost fins el màxim permès a les finques amb un major valor cadastral als qui no tinguin ús residencial. 

Junts per Catalunya va votar negativament les ordenances, entenent que un ajuntament amb un romanent de tresoreria com el de Sant Feliu no necessària la puja. 

Esquerra Republicana, que es va abstenir, considerava que l'augment de l'IBI accentuarà encara més les diferències socials i destacava que l'augment no es fa de forma progressiva. 

El grup del MES, va votar en contra de la puja. L'equip de govern per la seva banda va defensar que la puja de l'IBI és necessària per actualitzar-se però que s'ha previst amb el menor impacte possible.


Puja un 8% la taxa de residus

Pel que fa a l'impost de residus, que puja 12 euros l'any pels contribuents, només va obtenir el suport del govern. Esquerra Republicana es va abstenir i Guíxols des del Carrer, el MES i Junts per Catalunya van votar-hi en contra. 

La oposició va coincidir en criticar que l'ajuntament no havia fet els deures en matèria de reciclatge. Guíxols des del Carrer, avisava que la situació aniria a pitjor amb el pas dels anys, Junts per Catalunya oferia mà estesa i Esquerra Republicana proposava una campanya de sensibilització perquè la ciutadania entengui la necessitat de reciclar més, per pagar menys. 

Des del govern coincidien en la necessitat de fer pinya amb el ciutadà per premiar els qui millor reciclin i penalitzar els qui no ho facin. Afirmaven que l'impost ara és fix però que haurà de canviar. 

L'altre gran punt de debat del ple va ser la moció que va presentar Esquerra Republicana per donar suport a les mobilitzacions contra la sentència i a favor del dret a l'autodeterminació, un text que va veure llum verda. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política