El documentalista Antoni Martí reedita, dues dècades després, el reportatge 'Homes de fum'

INTERVÉ:  Antoni Martí, realitzador i documentalista

L'any 2001 dotze persones vinculades a l'ofici dels carboners -de les Gavarres- es van embarcar en un viatge que recordarien per sempre i que avui s'ha convertit en un llargmetratge de 80 minuts que recorda tot el que van viure a través d'imatges i vídeos inèdits, els quals la majoria no havien vist la llum.

Es va tractar d'un intercanvi amb els carboners suecs. Els baix empordanesos van sortir de Barcelona el dia 28 d'agost d'ara fa 20 anys i després de fer un recorregut de 3 mil quilòmetres, van passar allà 15 dies. Un mes després, van ser els suecs qui van venir a La Carbonera.

El realitzador i documentalista Antoni Martí ha revisat, dues dècades després, el reportatge Homes de fum, en què es testimoniava l'intercanvi entre carboners de les Gavarres i de la regió sueca de Glavëborg, i n'ha fet una relectura ampliada en tots els aspectes.

El llargmetratge documental, que es presentarà els dies 15 i 16 d'aquest mes d'octubre, és una reedició del que ja es va fer en el seu moment. Aquest presenta, de forma més acurada, tot un segui de vídeos del viatge, als quals s'hi suma els testimonis d'aquelles persones que van viure la trobada.

Un fet destacat de la pel·lícula és la importància que té la música. La banda sonora és del poeta Dan Andersson.

El Teatre Mundial de la Bisbal acull des d'aquest divendres fins a mitjans de mes una exposició  commemorativa de l'intercanvi. A la presentació d'aquesta hi han assistit una trentena de persones, entre elles, els alcaldes de La Bisbal d'Empordà i de Forallac.

La Carbonera aquest 2021 celebra el seu 25è aniversari. Es va posar en marxa l'any 1996. Enguany, però, no es podrà celebrar. A causa de la pandèmia, s'ha tornat a suspendre l'esdeveniment per segon any consecutiu.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura