Girona Excel·lent premia l'Oli Argudell de Fontclara

Baix Empordà

Data: 28/07/2023

Aquest any l'Oli de Fontclara rep el segell distintiu de qualitat agroalimentària dels premis Girona Excel·lent, gràcies a la seva varietat autòctona de l'Empordà, l'Argudell. Segons Fontclara, la clau d'un bon oli és recollir les olives en verd.

L'Oli d'Oliva Verge Extra Argudell de Fontclara ha estat guardonat amb el segell de qualitat agroalimentària de Girona Excel·lent que atorga la Diputació de Girona amb l'objectiu d'impulsar, fomentar i difondre en l'àmbit estatal i internacional els productes agroalimentaris gironins de la més alta qualitat.

L'oli Argudell, doncs, és una varietat autòctona de l'Empordà que com les altres varietats, està elaborat de forma tradicional i ecològica. Aquest oli desprèn olor de camp, de bosc i nous verdes, amb sensacions picants altes i fresques, i notes balsàmiques. De sabor potent, intens i de persistència aromàtica fresca, és ideal per cuinar verdures dolces, carns vermelles, peixos blaus, guisats i fregits, i fins i tot és un gran company de la xocolata.

Però aquest resultat té una raó de ser, i és que a Fontclara, a on actualment tenen 12500 oliveres i 60 hectàrees de terreny, les olives de les varietats Arbequina, Picual i Argudell es recullen verdes a la fi de setembre o principis d'octubre.

De fet, només es conserven els millors exemplars, després d'un minuciós procés de selecció manual per evitar qualsevol alteració en els matisos de l'oli. Per altra banda, es processen immediatament a l'almàssera de la finca per a preservar intactes les característiques organolèptiques d'aquest oli, premsat en fred.

Així doncs, Fontclara és un projecte que neix d'un enamorament sobtat, quan el suís Roland Zanotelli coneix el paisatge, la flora, la tradició i la gastronomia de l'Empordà, i decideix que vol forjar la seva vida aquí rodejat de camps d'oliveres, concretament en un racó ubicat entre els pobles medievals de Peratallada, Palau-Sator, Ullastret i Pals.

D'aquesta manera, de la mà de Nuri Torrent, directora del projecte, qui ha estat vinculada tota la vida a aquestes terres, a la finca i per descomptat, a les oliveres, Zanotelli decideix convertir el seu somni en realitat i crear l'oli de Fontclara, un oli d'oliva extra extraordinari.

Per a Fontclara, és important treballar sobre 3 eixos principals. El primer és la sostenibilitat, que l'entén com una manera d'estar al món i fer-lo possible. El segon, és la proximitat, ja que considera la terra de cada zona, la responsable dels seus fruits. I finalment, el tercer eix en què es mou és l'elaboració pròpia, perquè considera que si el procés es fa tot a casa, des del camp fins a la taula, el resultat és un oli d'oliva d'alta qualitat.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura