Nervis a flor de pell pocs dies abans de la 56a edició de la Cantada d'Havaneres

Palafrugell

Data: 28/06/2023

Nervis a flor de pell pocs dies abans de la 56a edició de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell. Així, com cada any, aquest pròxim 1 de juliol, la Cantada comptarà amb la participació de tres dels grups més prestigiosos de Catalunya: Barca de Mitjana, de Premià de Mar, Els Pescadors de l'Escala i Port Bo, de Calella de Palafrugell.

Ja queda menys per la 56a edició de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, la cita musical per excel·lència del Baix Empordà i la trobada de referència del gènere a Catalunya que simbolitza el tret de sortida de l'estiu.

Tot va començar amb una trobada de cantaires a la taverna de Cant Batlle l'any 1966, quan Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot van coincidir a la presentació del llibre "Calella de Palafrugell i les havaneres", el segon recull d'havaneres publicades a Catalunya.

Així, l'èxit d'aquesta trobada va animar als organitzadors a repetir l'acte l'any següent, amb una Cantada més formal a la platja d'en Calau, a Calella de Palafrugell.

I ara, cada primer cap de setmana de juliol, enfront del mar i al costat de les cases de pescadors de la platja de Port Bo, la cantada d'havaneres s'ha convertit en una icona cultural i turística internacional de la Costa Brava, que mobilitza a unes 30.000 persones, ven les 1.500 entrades en pocs dies i arriba a més de 300.000 espectadors mitjançant la retransmissió en directe de Televisió de Catalunya. Amb tot, queda clar que es tracta d'un esdeveniment clau i motor per l'economia de Palafrugell.

Així, aquest any la Cantada comptarà amb la participació de 3 dels grups més prestigiosos de Catalunya: Barca de Mitjana, de Premià de Mar, Els Pescadors de l'Escala i Port Bo, de Calella de Palafrugell.

De fet, des de l'Institut de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Palafrugell, fa mesos que es treballa per aquesta celebració, ja que es tracta d'una organització molt complexa, i aquesta setmana s'ha començat a treballar de valent per tenir l'escenari a punt per al cap de setmana.

Com a gran novetat d'enguany, la veu femenina de la cantant i actriu Elena Gadel, interpretarà, com la resta de grups, cinc cançons amb un estil molt personal. Ella en els seus repertoris habituals, sempre canta La Gavina, i veient el seu art, li han proposat cantar-ne algunes més.

I en aquesta edició, com a preàmbul de la tradicional Cantada, s'ha organitzat a l'església de Calella, una vetllada dedicada a l'havanera lírica amb el títol de "Denominació d'origen, havaneres d'anada i tornada", a on els espectadors podran fer un viatge musical per Cuba, Mèxic, Xile, Espanya i Catalunya.

Amb tot, entre les vint interpretacions que es faran, se'n destaquen 4 compostes per l'autor Càstor Pérez: Vestida de nit, Temps perdut, La Habana se llama Elena i El mariner feliç. A més, com és ja tradició, tots completaran la cantada de forma conjunta amb les dues havaneres més populars en castellà i català, "La bella Lola" i "El meu avi". 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura