La revetlla de Sant Joan, el suplici d'algunes mascotes

En general, l'oïda dels animals és molt més sensible i desenvolupada que la nostra. I si això li sumes l'estrès i la confusió que els hi generen els coets i els petards, la nit de Sant Joan es converteix en un suplici per a ells. Per aquest motiu, les clíniques veterinàries aconsellen als propietaris de les mascotes que han de fer i que no, per tal d'ajudar-los a rebaixar la por i l'ansietat.

Ja queda menys per la festa de Sant Joan, i amb ella, per mala sort d'algunes mascotes, un munt de petards per celebrar el solstici d'estiu.

La por general dels gossos i gats aquest dia, és perquè a banda de no saber el significat dels petards i identificar aquests com a un perill i amenaça, tenen una oïda molt més desenvolupada que les persones, per la qual cosa perceben els sorolls amb molta més intensitat que els humans. De fet, en moltes guerres les mascotes avisen i alerten al seu amo abans d'esclatar una bomba.

Per aquest motiu, des de la clínica Veterinàriament de Sant Feliu de Guíxols, aconsellen que els dies previs a la revetlla, els propietaris d'animals consultin al veterinari el cas del seu amic de 4 potes, per donar un component nutricional si té una por lleu o un fàrmac ansiolític si es tracta ja d'una fòbia. De totes maneres, s'ha d'anar amb compte quin medicament se li dona.

Per altra banda, si el nostre animal ja ha adquirit fòbia als petards i pirotècnia en general, és probable que s'espanti per qualsevol soroll inesperat, tingui por als llocs on va patir aquesta experiència i inclús quan olori el fum del foc, ho associï.

Per aquest motiu també és rellevant treballar aquestes possibles fòbies quan són cadells, com per exemple crear una zona segura amb experiències positives i ensenyar-li a utilitzar, i exposar-lo de forma progressiva a l'habituació de sorolls diferents, però no de qualsevol manera ni de forma directa, com diu el mite.

Tancar finestres, abaixar persianes i encendre la ràdio o la televisió per aïllar a l'animal del soroll, també és crucial per a rebaixar la seva ansietat. I si actues amb calma i normalitat, també ho notarà, és a dir, és aconsellable no renyar ni premiar, únicament donar-li suport sense reforçar ni dramatitzar la situació.

A més, des de la clínica també creuen que és important quedar-te amb el teu pelut aquest dia i donar-li suport emocional. Preparar un refugi o una zona segura per l'animal de forma prèvia i insonoritzar-la al màxim, com per exemple a sota el llit o a la banyera, també és crucial. I sortir a fer exercici intens per cansar el pelut, també pot ajudar a rebaixar la seva reactivitat.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat