El debat sobre la immersió lingüística es trasllada al Ple de Palamós

Palamós

Data: 23/12/2021

El partit de Ciutadans es va quedar sol, aquest dimarts en el Ple de Palamós, en la defensa del castellà perquè també esdevingui llengua vehicular a les escoles de Catalunya. La moció presentada per la formació taronja exposa a grans trets que la immersió lingüística esdevé "una eina de la Generalitat per a la construcció nacional catalana", i que alhora "exclou el castellà del sistema educatiu".

Durant la intervenció del portaveu de Ciutadans al consistori, Cristóbal Posadas, va oferir una defensa acèrrima a una educació trilingüe, complementada amb l'anglès. També va manifestar el dret de "poder parlar castellà en qualsevol moment i indret".

Després de la negativa a la moció per part de la resta de formacions, d'Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP van donar suport al manifest de Somescola sobre la immersió lingüística. El partit republicà el va descriure com a model d'èxit i que no entén "un procés judicial -referent a la sentència que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà a una escola de Canet de Mar- per dominar menys llengües".

D'altra banda, Raimon Trujillo de Junts per Catalunya, va constatar "els atacs constants que pateix la llengua catalana" i va assenyalar que el bilingüisme fa pocs anys no s'entenia com a tema a debatre.

La CUP amb Roser Huete va respondre amb paraules contundents i va remarcar que "l'únic que els queda per carregar-se és la llengua". També va manifestar que actualment qui pateix un retrocés és el català. 

Finalment, el PSC va optar per abstenir-se en un debat que no va deixar indiferent a cap representant municipal. Si bé és cert que els socialistes van defensar la immersió, Yolanda Aguilar també va posar sobre la taula que "les decisions judicials s'han de respectar".

Així doncs, resta sobre paper mullat la moció de Ciutadans que defensava l'educació integral en les dues llengües oficials. De fet, si ens fixem en les xifres proporcionades pel Consell Superior d'Avaluació de Catalunya, es constata que el 40% dels estudiants es dirigeixen al professor en català, quan fa 15 anys era el 56%, i que només 2 de cada 10 estudiants fa servir el català en les activitats en grup.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política