El projecte "Taps de Finca", fil conductor de la Fira del Tap i el Suro

Calonge i Sant Antoni

Data: 19/05/2022

La nova edició de la Fira del Tap i el Suro de Cassà de la Selva se celebrarà el cap de setmana del 27 i 28 de maig. A l'Espai Fira hi haurà un estand per tastar els vins tapats amb suro de proximitat que formen part del projecte "Taps de Finca" de la Do Empordà. Precisament, un dels cellers que en forma part és el Clos d'Agon, ubicat a Calonge, escenari de la presentació d'aquesta cinquena edició de la fira.

El projecte "Taps de Finca" de la Do Empordà i la Fundació Institut Català del Suro és el fil conductor de la cinquena Fira del Tap i el Suro de Cassà de la Selva. Aquesta marca identifica els taps de proximitat elaborats amb suro autòcton i de qualitat extret d'alzines sureres ubicades als mateixos cellers empordanesos o explotacions properes. És el cas del celler Clos d'Agon, ubicat a Calonge. De fet, d'ençà que es va posar en marxar la iniciativa, l'any 2018, ja hi ha més de 300.000 ampolles tapades amb "Taps de Finca" i una desena de cellers implicats.

Precisament, a la Fira del Tap i el Suro,  que se celebrarà el cap de setmana del 27 i 28 de maig, hi haurà a l'Espai Fira un estand per tastar els vins tapats amb suro de proximitat.

Un esdeveniment enguany amb més de 50 propostes molt variades, des de tastos de vins, el tast de l'esmorzar dels peladors i el "Xic-xec", el sopar popular dels vells tapers, la demostració de l'ofici dels antics tapers, visites gratuïtes a les fàbriques surotaperes de Cassà, a xerrades i divulgació sobre el món del suro, tallers infantils i concerts.

Un dels actes centrals que inaugurarà la fira serà la pela del suro, un ofici tradicional que s'ha mantingut en el temps i que respecta el ritme de creixement de l'arbre.

Catalunya compta amb 124.000 hectàrees de sureda i aproximadament la meitat de les quals són suredes pures. Actualment, s'extreuen unes 7.000 tones de suro anuals, però el potencial de producció és d'11.000 tones l'any. El sector és optimista de cara a les previsions de pela del suro d'enguany gràcies a les pluges del març i l'abril.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura