Som Cultura presenta quaranta propostes culturals per aquest novembre

Som Cultura presenta quaranta propostes culturals per aquest novembre
Entre les novetats hi ha un tastet de la gastronomia ibera al Museu d'Arqueologia de Catalunya a ullastret.

Avui, al Museu del Cinema de Girona, s’ha presentat la setena edició del Som Cultura, el mes de les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, amb prop d’una quarantena de propostes programades per les entitats i empreses associades al Club de Màrqueting de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona. El festival ofereix una selecció d’activitats especials per redescobrir l’àmplia oferta cultural, patrimonial i artística de les comarques gironines. Després de la pandèmia, el festival recupera la normalitat i ofereix totes les activitats de manera presencial.

A la presentació han participat Jordi Masquef, diputat de la Diputació de Gironai vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Eduard Bech, director del Museu de l’Empordà de Figueres, i la il·lustradora local Nirvana Jiménez, autora de la imatge gràfica del festival.
La programació, que es concentra durant els caps de setmana del mes de novembre, s’agrupa en quatre blocs temàtics: «Espais que són un tresor»,
«Visites teatralitzades», «Tastets de cultura» i «Tot un món de museus». La programació completa es troba al web Som Cultura - Costa Brava.
Com a novetat de l’edició, a més de les entitats i empreses associades al Club de Màrqueting de Cultura i Identitat que hi participen, per primera vegada s’incorporen empreses membres dels clubs de màrqueting d’Enogastronomia, Natura i Turisme Actiu i Salut i Benestar de l’entitat amb l’objectiu de reivindicar la transversalitat de la cultura i vincular-la a altres sectors.

«Espais que són un tresor»

D’aquest àmbit destaquen les visites guiades programades als cementiris de Lloret de Mar i d’Olot. En tots dos casos, la proposta permetrà descobrir la iconografia funerària d’aquests dos espais mentre els visitants caminen entre nínxols, panteons o hipogeus. A Ripoll, els visitants podran conèixer el conflicte que es va produir entre els monjos del monestir i els vilatans amb la proposta «Bàculs i trabucs, el bandolerisme al monestir de Ripoll», una ruta que recorrerà diferents espais del conjunt monumental, com la portalada o el claustre, però també l’església de Sant Pere i el centre històric de la ciutat. Els visitants de Som Cultura també podran descobrir altres espais patrimonials a través d’activitats originals. Una de les més destacades és el concert de consciència plena o mindfulness a l’aigua a càrrec d’Edgar Tarrés sobre la vila romana del segle II dC i dins el primer hospital de la ciutat de Girona, del segle XII, en una proposta d’Aqva Gerunda Banys Romans.

Al castell de Benedormiens, a Castell d’Aro, s’ha programat una sessió matinal de ioga entre les obres que estan exposades en aquest espai d’art. La proposta finalitzarà amb una visita guiada pel nucli antic de Castell d’Aro per recórrer carrers i espais medievals que configuren un conjunt declarat Bé Culturad’Interès Nacional.
 Les activitats també es presenten en un format amè a través, per exemple, de les vistes teatralitzades. A Roses, dos personatges prehistòrics guiaran els participants a conèixer la zona megalítica de la ciutat en llengua primitiva. Dos personatges més, la Clara de la Malla i un mossèn, acompanyaran els visitants al castell d’Hostalric per conèixer els secrets de la fortalesa i apropar-se a un dels fets més destacats de la Guerra del Francès.
A la Canònica de Vilabertran, una joglaressa guiarà la visita guiada per aquest conjunt monumental. Amb música, dansa i titelles, el personatge ajudarà petits i grans a submergir-se en el món medieval i a conèixer històries i llegendes d’aquesta joia patrimonial de les comarques gironines.

«Tot un món de museus»
«Els museus surten al carrer», una de les activitats més destacades de la programació de Som Cultura, recupera enguany la presencialitat després de
dues edicions en format digital a causa de la pandèmia. La proposta reuneix disset museus gironins que durant un matí ofereixen tallers de tota mena en un mateix espai. Enguany, la trobada tindrà lloc davant l’Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries, el dia 5 de novembre. Aquesta iniciativa està impulsada per la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona. D’aquest àmbit també cal remarcar la proposta del Teatre-Museu Dalí, el Museu
de l’Empordà i el Museu del Joguet, que uneixen sinergies durant el Som Cultura per oferir una activitat conjunta. En aquest cas, un recorregut literari pel Teatre-Museu, i les exposicions temporals del Museu del Joguet de Catalunya, «Joguets i escriptors», i la sala de l’escorxador del Museu de l'Empordà, «Empordoneses 2022. Despertar els clàssics. Vint obres essencials i cent anys de lectura pública», amb una lectura de textos a càrrec de Martí Peraferrer i acompanyament musical de Glòria Vila.

«Tastets de cultura»
La programació de Som Cultura també proposa activitats que mariden una activitat cultural amb tastets de productes del territori. El MAC Ullastret, per
exemple, proposa una experiència gastronòmica per conèixer què bevien i què menjaven els ibers indigets. Els participants faran una visita a la ciutat ibèrica que finalitzarà amb un vermut en un entorn especial a càrrec de la xef Iolanda Bustos i de l’equip de La Gastronòmica. D’aquesta temàtica també destaquen el taller de mató i la visita a l’explotació agrària de muntanya Can Pastoret de Molló, que inclou un berenar amb formatges i altres productes de proximitat. Finalment, a Fonteta, s’organitza una visita guiada a càrrec de l’arqueòleg Daniel Punsetí per descobrir els principals atractius d’aquesta localitat. La proposta finalitzarà amb una degustació de productes locals amb Abricoc.


La campanya promocional Som Cultura persegueix estimular l’interès i el consum cultural en la població local i els visitants durant la tardor, i fomentar la creació de productes turístics innovadors i atractius que permetin donar a conèixer el territori en clau cultural: des de recursos monumentals i patrimonials fins a manifestacions tradicionals, populars i d’identitat.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura