Aprovada la Resolució per preservar el patrimoni històric i natural de Ràdio Liberty

Pals

Data: 24/11/2022

La Comissió d'Acció Climàtica ha aprovat la Resolució per preservar el patrimoni històric i natural de Ràdio Liberty. El Parlament ha instat a les administracions que impulsin un memorial de la guerra freda impedint el deteriorament i elaborant un pla de manteniment.

Pas important per conservar i protegir Ràdio Liberty i convertir l'espai en un memorial sobre la guerra freda. La setmana passada la Comissió d'Acció Climàtica va aprovar la Resolució presentada pel grup del PSC de comarques gironines per preservar el patrimoni històric i natural de Ràdio Liberty. Una moció que va comptar amb els vots favorables de tots els partits excepte de Vox.Una notícia que celebren les entitats que fa anys que lluiten per preservar Radio Liberty.

L'Estat, que n'és el propietari, tenia previst iniciar l'enderroc de l'edifici per aquest estiu passat. El Consell Comarcal del Baix Empordà, però recentment ha aprovat per unanimitat declarar l'antiga emissora com a bé cultural d'interès local (BCIL). D'aquesta manera, s'evita l'ensorrament i ara la proposta aprovada, a banda de demanar la protecció de qualsevol enderroc del jaciment arqueològic i de l'antiga emissora, també es reclama que les administracions acordin un avantprojecte pactat de recuperació de la vila marinera de Pals i de Ràdio Liberty com a Memorial de la guerra freda, que respecti el paratge ubicat dins del parc natural del Montgrí. També proposen un pla de manteniment en coordinació amb el territori. A banda, ara queda pendent que el PSC porti una moció a la Diputació de Girona.

Entitats del territori com Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d'Història ja fa temps que van començar a treballar en un preprojecte, però creuen que s'ha de desenvolupar en consens amb el territori. De fet, fa un any que es va crear una taula de treball i ara es pretén reprendre les reunions amb entitats, ajuntament i el departament de Patrimoni de la Generalitat per a desenvolupar i executar el projecte.

També caldrà buscar finançament. Entre les subvencions que podrien encaixar amb la iniciativa hi ha els fons europeus Next Generation.

L'emissora de ràdio promoguda pel govern americà durant la guerra freda emetia des de Pals als països de l'est, però el maig del 2001 es va fer l'última emissió, després d'haver funcionat 42 anys. Ja fa temps que entitats ecologistes, culturals i l'Ajuntament lluiten per preservar-la. Proposen posar en marxa una ruta a la Costa Brava per donar a conèixer i fer valdre les antigues bases militars de les zones costaneres com la de Pals i la història que hi ha al darrere.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura