Torroella aprova un Pla Municipal de Salut pioner a les comarques gironines

Torroella aprova un Pla Municipal de Salut pioner a les comarques gironines
Torroella de Montgrí

Data: 12/06/2020

El Ple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar ahir al vespre el Pla Municipal de Salut i es converteix, així, en el primer de les comarques gironines que disposa d’un innovador instrument que situarà la salut, el benestar i el desenvolupament sostenible en el centre de la gestió municipal. Amb l’aprovació plenària, es tanca un procés iniciat el maig de 2017 que s’ha dut a terme amb el guiatge del Dipsalut i de la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG, i amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública. Per a la seva elaboració s’ha comptat amb la participació d’entitats, ciutadania, professionals externs, tècnics de l’Ajuntament, i tots els grups municipals del consistori. El pla es va aprovar amb els vots a favor dels grups municipals d’UPM i ERC (al govern), JxCAT, CambTE, L’EST, Cs, i l’abstenció de CUP.

A partir d’ara, doncs, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ja pot començar a desplegar les accions definides en el pla per donar resposta a les necessitats que s’han detectat durant l’exhaustiva fase de diagnosi sobre la realitat municipal. Es parteix del fet que la salut d’una població depèn en un 80 % de factors aliens al que és la sanitat, per la qual cosa, el document incorpora la salut en totes les polítiques públiques com a nou model de governança. D’aquesta manera, es vol millorar la salut pública a través de la intervenció en els estils de vida i els factors mediambientals, socio-econòmics i desenvolupament personal.

Prioritat municipal

L’alcalde, Jordi Colomí, ha volgut ressaltar la importància que tindrà aquest pla i ha assegurat que «les seves propostes marcaran moltes de les futures decisions que, com a administració local, haurem d’assumir i incloure en moltes de les polítiques i molts dels projectes que es prendran des de totes les àrees. Aquest full de ruta serà transversal i compartit, i serà en el futur una eina essencial perquè la nostra gent, els nostres ciutadans i ciutadanes, visquin i convisquin encara molt millor en el seu dia a dia». Colomí argumenta que aquesta eina és molt útil, per exemple, en contextos de crisi sanitària com l’actual, i destaca el fet que hi ha un gran àmbit de mesures relacionades a protegir i impulsar l’activitat vinculada a la destinació turística.

Importants actius de salut i benestar

Durant la fase de diagnosi, es va concloure que Torroella de Montgrí compta amb actius molt potents per contribuir d’una manera efectiva a millorar la prevenció de malalties i la protecció i promoció de la salut i el benestar de la població. Entre les fortaleses municipals es destaquen la qualitat del seu entorn natural i urbà, l’aposta decidida que ha fet l’Ajuntament per la sostenibilitat, la dinamització cultural, la millora del benestar i les polítiques actives de salut.

 

Exemple de bones pràctiques

El Pla Municipal de Salut és una eina de planificació i gestió de les accions a desenvolupar per a la protecció i promoció de la salut, a través de la intervenció en els estils de vida i els factors mediambientals que hi intervenen. És un procés de planificació transversal i participatiu, que implica totes les àrees de l’Ajuntament i entitats relacionades amb la salut. El pla prioritzarà, ordenarà i planificarà les accions relacionades amb la salut local, a fi de promoure el benestar físic, social i emocional de la ciutadania des d’una perspectiva transversal. També coordinarà els diferents agents i recursos del territori que impacten en la salut.

Dipsalut, en col·laboració amb la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona i amb diversos municipis de la demarcació, duu a terme un pla pilot d’elaboració de Plans municipals de salut, benestar i desenvolupament sostenible. Es pretén generar metodologia i coneixement que, després, es pugui posar a disposició de tots els ajuntaments gironins. En aquest sentit, l’alcalde, Jordi Colomí, afirma que Torroella de Montgrí esdevindrà un municipi referent pel que fa al desenvolupament i a l’aplicació d’aquest tipus de plans, com també ho són en matèria de desenvolupament sostenible i polítiques culturals.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política