Protecció Civil activa l'alerta per temporal marítim gairebé a tot el litoral fins demà

Protecció Civil activa l'alerta per temporal marítim gairebé a tot el litoral fins demà
Baix Empordà

Data: 25/09/2018

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla de Protecció Civil a Catalunya PROCICAT pel temporal marítim amb fort onatge i mar de fons de component est previst pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir d’avui i fins demà a la mitjanit. En aquest episodi s’esperen onades superiors als 4 metres (mar brava) a gairebé tot el litoral català.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Pel que fa al temporal marítim recordeu que les onades poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Encara que hi hagi diverses onades d’una mateixa alçada, una pot ser més gran que les altres i arrossegar-vos mar endins. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat als ajuntaments costaners el tancament dels accessos a espigons, esculleres, i altres punts perillosos on un cop de mar pot arrossegar algú. Si un municipi ha tancat els accessos a espigons o altres zones, respecteu aquesta restricció i no us poseu en perill.
 

Prealerta pla VENCAT 
 
D’altra banda, l’SMC preveu un episodi de fortes ventades a partir del migdia fins demà al vespre al litoral i prelitoral central i parts de la Catalunya Central i Lleida. A la zona afectada, les ratxes de vent poden superar els 70 km/h. Davant d’aquestes previsions meteorològiques i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, Protecció Civil de la Generalitat ha posat en fase de Prealerta el Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT. 
 
Protecció Civil de la Generalitat demana precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.
 
A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Al carrer també cal extremar la prudència prop dels elements de decoració i d’il·luminació nadalenca. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.


Recomanacions de seguretat
  
En cas de conduir amb fort vent, el Servei Català de Trànsit us recorda les següents recomanacions:
  1. ​Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  2. Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  3. Subjectar el volant de manera segura i forta.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat