Recta final per certificar la potabilitat de l'aigua de Torroella i l'Estartit

Recta final per certificar la potabilitat de l'aigua de Torroella i l'Estartit
Torroella de Montgrí

Data: 08/02/2020

L'empresa Sorea està a l'espera de les darreres analítiques que certifiquin la potabilitat de l'aigua de la xarxa municipal de Torroella de Montgrí i l'Estartit. Després d'intensos treballs en un escenari realment advers, la companyia ha aconseguit potabilitzar l'aigua a la planta i començar-la a bombar cap als dipòsits. Ara cal que es renovi la que hi ha acumulada a la xarxa, procés que ja s'ha iniciat i es culminarà en breu. Paral·lelament, la companyia està fent un seguiment permanent mitjançant analítiques per determinar com surt en diferents sectors. S'espera que a primers de setmana es culmini el procés i es pugui tornar a declarar l'aigua com a potable.

Mentrestant, es manté operatiu el camió cisterna amb aigua potable que es va posar en servei des del primer dia que es va inundar la potabilitzadora i el servei va quedar afectat. Aquesta aigua es perfectament apta per veure i cuinar, tot i que en provenir d'una altra captació, les seves qualitats de gust siguin diferents. Podeu consultar els horaris aquí.

L'aigua va deixar de ser potable el dijous 23 per un augment de la seva terbolesa i no reunir els mínims de transparència que determina la normativa. No obstant això, es podia utilitzar per dutxar-se i rentar. Aquesta situació venia provocada, inicialment, pel creixement sobtat dels aqüífers degut a les intenses pluges del temporal Gloria. Al vespre, però, la situació es va complicar molt més quan es va inundar la planta potabilitzadora i es va trencar la canonada que ve dels pous de Canet, d'on s'abasteixen Torroella i l'Estartit. Això va obligar a interrompre el servei perquè la instal·lació va quedar completament inoperativa.

Mentre no es repara la canonada de Canet, l'aigua prové de la Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent. Un cop recuperat l'abastament, la prioritat es va centrar en potabilitzar l'aigua, cosa que s'aconseguirà de manera provisional mentre no es repara definitivament la instal·lació. Això no serà possible fins d'aquí a uns mesos, perquè l'abast de l'avaria ocasionada per la inundació ha estat molt gran. A més, la reparació implica instal·lar nous equips tècnics que, en alguns casos, s'han d'encarregar i fabricar per poder-los adaptar a la planta. Amb tot, l'objectiu de l'Ajuntament i Sorea és que el procés de reparació no afecti el subministrament.

L'Ajuntament, propietari de la instal·lació, i Sorea, han acordat l'adopció de determinades mesures per minimitzar els efectes que pugui tenir un episodi similar en el futur. Entre d'altres coses, els quadres elèctrics, que s'hauran de substituir perquè van quedar inutilitzats, s'enlairaran fins a un punt on no pugui arribar l'aigua.

Aquest cap de setmana, doncs, l'aigua continuarà essent no apta per veure i cuinar, i es continuarà distribuint aigua potable amb el camió cisterna, en espera que, a primers de setmana, s'hagi renovat l'aigua de la xarxa i es pugui declarar l'aigua com a potable.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat