Mor Anna Ensesa i Montsalvatge als 100 anys

Aquest diumenge al vespre ha mort, amb l'edat de cent anys, Anna Ensesa i Montsalvatge, filla de Josep Ensesa i Josefina Montsalvatge, qui foren els fundadors de La Gavina, a S'Agaró. Encesa fou una apassionada a la lectura, la història, el patrimoni i l'arquitectura.

Anna Ensesa va néixer a Girona i, havent estrenat l'any 1924 el primer xalet de S'Agaró, conegut pel nom de Senya Blanca, amb els anys es va convertir amb la ''Degana de S'agaró'', indret al qual ha estat vinculada la resta de la seva vida i on estava empadronada.

Ensesa va iniciar els seus estudis de primària a Girona i els va continuar - el batxiller- a Ginebra. Retornada a Espanya, va cursar la llicenciatura de Belles Arts a l'Escola Massana de Barcelona.

En la seva vida professional es va distingir com a antiquària al capdavant de 'La Canonja Vella', ubicada en un significatiu edifici del Call Jueu restaurat per ella.

En política, Ensesa fou l'única dona regidora a l'Ajuntament de Girona durant el franquisme. Com a regidora de Patrimoni del darrer govern municipal d'Ignasi de Ribot, va portar a terme una gran labor per la recuperació del barri antic.

A escala baix-empordanesa, amb la seva germana Carme van promoure la Urbanització de La Conca, la Pineda Balmanya i el Pla Parcial Pinell 1 de S'Agaró. I amb el seu marit, van impulsar la remodelació i nova posada en funcionament de l'antic Hotel de la Platja a S'Agaró, l'actual S'Agaró Hotel.

Fa vuit anys va publicar el llibre 'S'Agaró, el somni de Josep Encesa', destinat a perpetuar el llegat històric sobre els inicis de construcció del nucli.

Vídua de l'Arquitecte Lluís Sibils - qui fou nascut a Sant Feliu de Guíxols-, Ensesa ha tingut set fills, vint nets, i disset besnets, sent el pal de paller d'una família directa de cinquanta persones comptant els nouvinguts per matrimoni, i de gairebé un centenar incloent nebots directes i descendents.

Anna Ensesa va celebrar el seu cent aniversari el passat dimarts 19 d'abril i va traspassar el vespre d'aquest diumenge 18 de desembre.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat