L'alcohol es manté com a primer motiu d'atenció als CAS

L'alcohol es manté com a primer motiu d'atenció als CAS
Baix Empordà

Data: 15/11/2022

L'alcohol es manté com a primer motiu d'atenció en els centres especialitzats de la xarxa de salut mental i addiccions de les comarques gironines. El segueixen els problemes d'addicció a la cocaïna i el cànnabis. Avui, en el Dia Mundial sense Alcohol, els professionals alerten de la magnitud del problema.

L'addicció a l'alcohol es manté com el primer motiu d'atenció als Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) de les comarques gironines. Amb dades del 2021, el 41% dels pacients atesos per primera vegada (1.266) van iniciar el tractament per problemes relacionats amb l'alcohol. La segueixen les addiccions a la cocaïna, amb un 27% dels nous casos; el cànnabis (13%) i l'heroïna (7%). L'any passat, els CAS gironins van atendre un total de 4.494 pacients, un 74% dels quals van ser homes i un 26% dones, amb una edat mitjana de 41 anys.

L'alcohol és una substància psicoactiva amb propietats causants de dependència. Es tracta de la droga més consumida, tant per adults com per joves, i acceptada a societat. En el Dia Mundial sense Alcohol, els professionals dels Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) de les comarques gironines alerten de la magnitud del problema de l'addicció a l'alcohol i subratllen la comorbiditat associada que produeix la seva ingesta.

Segons l'enquesta de Salut de Catalunya del 2021, la prevalença del consum de risc d'alcohol en la població de 15 anys i més és del 4,9%. Els homes tenen el percentatge de consum de risc superior (7,7%) al de les dones (2,2%). Les persones més joves són les que tenen un percentatge de consum de risc d'alcohol més alt (7,2% de 15 a 44 anys). La prevalença disminueix a mesura que augmenta el grup d'edat. L'informe també mostra que les persones de la classe social menys afavorida són les que tenen el percentatge més alt de consum de risc d'alcohol (5,8% classe III). D'altra banda, es constatar que el consum de risc d'alcohol va augmentar durant el confinament que va conduir a recaigudes.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat