L'àrea de Sant Feliu és la quarta amb més denúncies per delictes sexuals per habitants

Baix Empordà

Data: 06/03/2020

L'ABP es manté estable pel que fa als delictes sexuals que pugen de mitjana a tota Catalunya


L'Àrea Policial Bàsica de Sant Feliu de Guíxols és la quarta de Catalunya amb més percentatge de denúncies per delictes sexuals per cada 10.000 habitants i la setena amb més percentatge de denúncies per agressions sexuals malgrat que és de les poques regions de Catalunya que no augmenta aquest tipus de delinqüència.

Són xifres que el periodista especialitzat en dades Roger Tugues ha publicat al Nació Digital, on analitza les dades de les 59 Àrees Policials Bàsiques amb les que s'organitza el país. En el cas del Baix Empordà n'hi ha dues. L'ABP Baix Empordà-Sant Feliu de Guíxols que agrupa els tres municipis de la Vall d'Aro i Calonge-Sant Antoni i l'ABP Baix Empordà - La Bisbal que agrupa la resta de pobles i ciutats de la comarca.
 

26 denúncies a l'ABP de Sant Feliu


A Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Castell-Platja d'Aro i Calonge - Sant Antoni hi va haver el 2019 26 denúncies per delictes sexuals, amb una taxa de 5,3 per cada 10.000 habitants. Els mateixos que el 2018. L'any passat hi va haver 8 denúncies per agressions sexuals, una menys que l'any anterior i 16 per abusos sexuals, 4 més que el 2018. 

És una de les poques àrees que mantenen estables les denúncies per delictes sexuals, conjuntament amb l'APB de Gavà.  A l'Alt Empordà, Noguera, Solsonès, Conca de Barberà, Montsià, Prat de Llobregat, Sants, Sant Andreu, Santa Coloma de Gramanet i Premià de Mar han baixat.
 

11 denúncies a l'ABP de La Bisbal


Pel que fa a l'APB de La Bisbal hi va haver el 2019 un agument d'11 denúncies per delictes sexuals respecte el 2018 essent 40 i una taxa del 4,7 per cada 10.000 habitants. Hi va haver 9 denúncies per agressió sexual, una més que el 2018; i 25 per abusos sexuals, 8 més que el 2018.

L'any passat es van produir 3.075 delictes sexuals a Catalunya. D'aquests, 992 van ser agressions sexuals, 1.772 van ser abusos sexuals i la resta, assetjament sexual, exhibicionisme i provocació sexual, o relatius a la prostitució.
 

Tot el que no és un sí explícit, és violació


La diferència entre agressió sexual i abús sexual rau en el concepte 'violència'. Perquè un delicte sexual sigui agressió hi ha d'haver violència i intimidació. Un concepte molt discutit que ha provocat sentències molt controvertides  com la de la Manada de Manresa condemnats per abús sexual enlloc d'agressió a una menor de 14 anys perquè aquesta estava inconscient i per tant, tècnicament, no van utilitzar violència segons la sentència.

Aquesta controvèrsia s'acabarà amb la llei del 'Només sí és sí' aprovada pel Govern Espanyol i que elimina aquesta distinció entre agressió i abús considerant agressió sexual tot aquell acte que no tingui un  consentiment explícit, lliure, concloent i inequívoc, tal i com estableix el Conveni d'Istambul del Consell d'Europa contra la violència envers les dones.

   

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat