Els Mossos reconeixen la col·laboració del vergelità Jordi Peraferrer durant el Glòria

Els Mossos reconeixen la col·laboració del vergelità Jordi Peraferrer durant el Glòria
Verges

Data: 29/10/2020

L’Àrea Bàsica Policial de La Bisbal d’Empordà va reconèixer, el passat 14 d’octubre a Girona, amb una felicitació pública individual, al ciutadà Sr. Jordi Peraferrer, empresari i veí de Verges (Baix Empordà), per la seva col·laboració imprescindible, altruista i diligent, que va evitar el total trencament de la mota del riu Ter al seu pas pels municipis de Verges i La Tallada. Amb la seva actuació va aconseguir que no s’haguessin de lamentar víctimes mortals ni més danys.
 
La setmana del 20 de gener d’enguany, el temporal Glòria, un fenomen de gran virulència, va afectar tota la Catalunya, i molt concretament les lleres i els trams del Riu Ter al seu pas pel Baix Empordà.
 
En aquells dies el Riu Ter, a causa de les intenses pluges i l’obertura de les comportes dels pantans, va sobrepassar els seus límits naturals, de manera que va provocar inundacions a carreteres i camps, i va causar el desallotjament dels veïns dels municipis situats en zones més inundables.
 
Concretament el 22 de gener, aquest riu, al seu pas per la població de Verges, va pujar a uns nivells màxims, fet que va generar un greu perill del trencament de la mota.
 
Aquest trencament suposaria el risc d’inundació de diverses poblacions limítrofes i provocaria una catàstrofe encara molt pitjor. Aquella nit, l’actuació desinteressada d’en Jordi fou imprescindible per evitar aquesta tragèdia, ja que la mota del riu es va trencar a l’alçada de Canet de la Tallada, que els mossos, ja havien desallotjat amb urgència. Amb la maquinària pesada de la seva empresa en Jordi es va posar a arreglar la mota, i va aconseguir contenir l’esvoranc.
 
La nit següent, i amb les previsions del temporal en contra, es preveia que el riu, a l’alçada del municipi de Verges, sobrepassés el que podria aguantar la mota. Sobre les deu del vespre un veí va alertar que aquesta començava a perdre aigua en punts molt estratègics, i  posava en perill tota la banda nord del Ter, amb un risc greu pels veïns i veïnes dels pobles de Verges, La Tallada, Bellcaire i Albons, que podien patir inundacions molt importants si no s’actuava ràpid.
 
Es va informar al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua que el dic de contenció del riu no aguantaria, i que el trencament seria imminent si no s’actuava de forma ràpida i diligent. Va ser llavors quan el Sr. Peraferrer va agafar la seva maquinària pesada per intentar contenir les vies d’aigua creixents. Les dificultats es van multiplicar ja que l’accés fins a arribar a la maquinària amb vehicles policials era impossible degut al mig metre d’acumulació d’aigua. Un veí el va transportar amb un tractor de gran tonatge fins treure la màquina excavadora i poder així començar a treballar.
 
Un cop als punts, amb gran habilitat, en Jordi els va poder contenir amb gruixos de terra. Tot i que sabia que s’hi jugava la vida, era molt conscient que només la seva actuació podia evitar un desastre major a la zona.
 
Finalment, la seva experiència i gran perícia li va fer observar que la zona començava a enfonsar-se i va haver d’abandonar les tasques, tot i així l’èxit que la mota aguantés és seu, i al final es va sostenir malgrat tenir algunes pèrdues d’aigua.
 
Destacar que la seva col·laboració professional, desinteressada, i la vocació de servei i d’ajuda d’en Jordi vers la ciutadania i el Cos de Mossos d’Esquadra no ve d’ara. Hi ha altres fets rellevants com les nevades de l’any 2010, on va treballar amb la seva maquinària per obrir carreteres, o el gran incendi de Vilopriu del 2014, on va posar a disposició la seva infraestructura i va donar moltes caixes d’aigües als agents actuants, així com d’altres col·laboracions constants i estretes amb el Cos de Mossos d’Esquadra.
 
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat