Carles Alsius exposa la seva col·lecció de rajoles de mitgeria al Museu Terracotta

INTERVÉ: Carles Alsius

Pactes entre veïns de Palafrugell sobre quins són els drets que té cada un d'ells entre la seva propietat i la del costat. Això és el que es pot llegir a les 'Rajoles de mitgeria' exposades des d'aquest dimarts al Museu Terracotta.

A la segona meitat del segle XIX va aparèixer, a Palafrugell i rodalies com Mont-Ras, Calella o Vall-Llobrega, el costum de col·locar aquesta classe de rajoles entre propietats, que anunciava els drets que tenia cada veí sobre la paret i deixava constància dels pactes establerts entre aquests propietaris per tal d'evitar enfrontaments i mantenir la pau veïnal. 

L'exposició mostra una selecció de rajoles de mitgeria que al llarg dels anys ha anat atresorant Carles Alsius. Totes les peces presenten una cara llisa i afinada amb un text ben visible ressaltat amb un color diferent al de la basa de la rajola. 

El revers d'aquestes és rugós per facilitar la seva fixació a la paret. En tots els casos són modelades seguint els processos artesanals de la rajoleria tradicional, i fent ús per les lletres de tècniques que varien entre la trepa, llanterna, pinzell i punxó.

L'exposició es pot visitar fins el 31 de desembre a l'espai "El Forn", pensat per exposar temporalment peces procedents de col·leccions tan privades com públiques. Les exposicions temporals permeten al museu presentar temàtiques alternatives l'exposició permanent, dinamitzar la institució, atraure nous públics o motivar la repetició dels visitants.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura