Forallac manté viu l'ofici de carboner

INTERVÉ: Josep Sala, alcalde de Forallac

Fins el 24 d'octubre la Carbonera de Forallac estarà coent les prop de 4 tones de carbó que es preveu extreure aquest 2018. Un any més, i ja en van 26, Sant Climent de Peralta recupera amb l'entrada a la tardor un dels oficis més arrelats al municipi com és el de fer carbó. La producció de carbó vegetal va ser un dels pilars de l'activitat econòmica de la zona durant diverses dècades del segle XX. Un ofici que amb el temps s'ha anat perdent però que Forallac pretén conservar en forma de festa per tal de retre el seu especial homenatge a tots aquells que s'hi van dedicar. 

La millor manera de mantenir viva aquesta tradició i que procurar que no caigui en l'oblit és reviure-la i fer-ho de la manera més pedagògica possible i això és el que pretenen des de principis dels anys 90 quan es va recuperar.

Després d'empilar i embalumar, el divendres es va procedir a l'encesa de la Carbonera que es mantindrà fins a mitjans de la setmana que ve que és quan calculen que la cuita estigui enllestida i es pugui seguir amb tot el procés de rescaldejar i desempilar. Els carboners custodien les 24 hores del dia la Carbonera la qual al caure el dia i, sobretot en cap de setmana. s'omple de gent que converteix el paratge en un punt de trobada de centenars de persones. Tot això sumat a la visita dels escolars converteix la Carbonera de Forallac en memòria viva d'un ofici que si no fos per aquesta festa no es coneixeria.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura