La Taula de Cogestió del Litoral proposa una vintena d'actuacions per preservar el medi

La Taula de Cogestió del Litoral proposa una vintena d'actuacions per preservar el medi
Palamós

Data: 26/02/2020

Intervenen: Damià Calvet, Conseller de Territori; Teresa Jordà, Consellera d'Agricultura - VÍDEO EN PROCÉS


La Taula agrupa tots els actors implicats en la gestió, preservació i explotació del territori amb l'objectiu de buscar l'equilibri entre la preservació del medi i la seva explotació


Generalitat, Ajuntaments, comunitat científica, ecologistes i món empresarial han consensuat una vintena d'actuacions per millorar la gestió marítima del Baix Empordà en el marc de la Taula de Cogestió del Litoral.

El pla d'acció, presentat aquest dimecres a Palamós, inclou actuacions d'estudi dels ecosistemes i la seva possible evolució en un context d'emergència climàtica; actuacions de regulació i ordenació d'usos i activitats; actuacions en matèria de formació i bones pràctiques i actuacions en matèria de comunicació.


Quatre àmbits d'actuació


En l'àmbit d'estudi es monitoritzaran els efectes del canvi climàtic  i com aquest afecta als ecosistemes, també es farà un inventari exhaustiu dels usos i activitats en el medi marí i com aquestes interactuen entre elles i amb els ecosistemes. Això permetrà saber quins conflictes d'interessos hi ha entre la preservació del medi i la seva explotació.

A nivell d'ordenació i regulació del territori es fixaran els criteris per redactar els plans d'usos i serveis i com s'ha de seguir la seva aplicació. Es farà en base als estudis fets sobre quin ecosistema hi ha, com interactua l'acció humana en ell i com pot evolucionar en base a aquesta interacció i l'emergència climàtica.

A nivell de formació i bones pràctiques s'impulsarà la formació de monitors i guies en el món turístic, excursionista i submarinista. Cada sector haurà d'elaborar un codi d'ús i bones pràctiques de les diferents activitats. La Taula impulsarà així mateix un segell de qualitat per identificar aquells actors compromesos amb aquestes bones pràctiques.


Administració, món científic, empresarial i societat civil


La Taula de Cogestió Marítima agrupa tots els actors implicats en l'explotació i preservació de litoral, des de les administracions públiques al món empresarial, passant per la comunitat científica i els grups ecologistes. Va néixer fruit d'un procés participatiu iniciat l'any 2017 i engloba l'àmbit del PEIN Natura 2.000 entre Begur i Palamós.

El seu objectiu és aconseguir un equilibri entre la preservació del medi i la seva explotació.

Comentaris (1)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix

GxRPnRVyfa 35 dies
555


Més articles de Medi Ambient