Memòria d'un any marcat per la pandèmia

Baix Empordà

Data: 19/05/2021

Intervenen: Joan Loureiro, President del Consell Comarcal; Xavier Dilmé, Conseller de Promoció Econòmica; Roser Font, Consellera d'Ensenyament

El Consell Comarcal del Baix Empordà ha presentat la memòria del 2020. Un any marcat per la pandèmia i en què l'administració supramunicipal ha hagut de fer front als estralls econòmics de la pandèmia, l'augment de les necessitats socials i reinventar-se per adaptar l'economia a la 'nova  normalitat'.

La Covid19 s'ha acarnissat amb el Baix Empordà, una comarca amb una alta dependència del sector serveis i especialment del turisme. L'aturada total de març i les parcials que han vingut després han deixat 11.374 persones als llimbs laborals que representen els ERTOs. Uns expedients que han superat els 2.100.

Repensar la forma de promocionar-se econòmicament

El crack econòmic de la Covid s'ha lluitat des de dos àmbits. Promoció Econòmica i Serveis Socials. En matèria de promoció econòmica el Consell Comarcal treballa en formació i foment de l'ocupació, àmbits en els que ha calgut reinventar-se no només per l'aturada en sec de l'economia sinó també per adoptar les noves formes laborals com el teletreball

El propi Consell Comarcal ha incorporat una seixantena de persones, 8 joves en pràctiques, 14 pel programa Enfeina't i 39 al Centre Ocupacional Especial Tramuntana. Des de l'àrea de promoció econòmica s'ha destacat la presència de la institució en una desena de plans ocupacionals.

Pel que fa a la promoció econòmica cal destacar dos eixos. El foment de la industrialització a través del Programa de Polígons i el foment del turisme a través de la marca Empordà, buscant un turisme de proximitat en col·laboració amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. També a través del Pla d'Accessibilitat Turística engegat aquest 2020.
 En aquest àmbit cal mencionar també el foment de la col·laboració público-privada a través de diferents convenis amb entitats com  la Cuina de l'Empordanet i en aviat amb el Grup Costa Brava Centre o la Fundació Jordi Comas. També la incorporació del sector privat en la Comissió Turística.

L'impacte de la pandèmia als Serveis Socials

En matèria de serveis socials la pandèmia ha impactat amb força en serveis que gestiona el Consell Comarcal com el menjador Escolar, la lluita contra la violència de gènere o l'habitatge.

A nivell escolar s'han ampliat les ajudes de Beques Menjador i Desplaçament i es va haver de gestionar el tancament de les escoles i els protocols covid encara vigents

Però la pandèmia també ha impactat en la necessitat d'ajudes d'emergència que s'han multiplicat. 978 ajudes al lloguer, 245 relacionades directament amb la Covid, més de 5.400 persones ateses pels serveis socials i 86 dones ateses pel servei de violència masclista.

Visió mediambiental

Més enllà d'això, el Govern Comarcal ha emmarcat la seva política en els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. Per això ha fet menció especial a l'Oficina de Transició Energètica, impulsada aquest 2020 i també a l'inici del procés per construir un Centre de Tractament de Residus. En matèria de medi ambient s'ha impulsat el porta-a-porta a diferents municipis així com la neteja de franges perimetrals per prevenir incendis.

 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política