El Departament de Territori ha llibertat cinc turons europeus a la zona del Baix Ter, a Ullastret, per ajudar a recuperar aquesta espècia en perill d'extinció. També ho han fet a la zona de l'Albera, a l'Alt Empordà i aquest dijous està previst la reintroducció a l'espai Raimat Natura de Lleida. La idea és retornar al medi natural una vintena d'exemplars que s'han criat en centres de fauna especialitzats.
Ha costat, però finalment hem pogut observar un petit turó europeu que s'ha deixat veure després de sortir de la caixa on es trobava per traslladar-lo en aquest espai. En total s'han alliberat en aquesta zona del Baix Ter, a Ullastret, cinc turons europeus, dos mascles i tres femelles, procedents del centre de conservació de fauna Camadoca, de l'associació ADEFFA. Aquesta iniciativa forma part del programa TuroCat del Departament de Territori per recuperar aquesta espècia en perill d'extinció i a la vegada millorar l'hàbitat de les conques del Ter, el Fluvià i la Muga.
Actualment, la població de turons europeus és reduïda i de fet, només habita en les planes de l'Alt i Baix Empordà i en molt baixes densitats, i als boscos del Pirineu Oriental . Les causes de la seva desaparició són diverses, des del control d'altres depredadors amb verins, a la possible hibridació amb la fura, l'ús de pesticides i rodenticides, la destrucció de l'hàbitat o els atropellaments.
Venim a fer aquest alliberament en una zona on hi havia hagut una població important de turons, però a causa de la fragmentació territorial i a la contaminació química de mica en mica la població de turons s'ha perdut. El turó és una espècie amenaçada que representa un bon regulador en l'àmbit de xarxa estròfica del mantinent de l'ecosistema, perquè és depredador de petits mamífers i ajuda a controlar les plagues de petits mamífers etc...", Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural
El projecte Turocat treballa en la seva recuperació a través d'un programa de reproducció que es desenvolupa en dos centres de fauna a Catalunya. Aquest any han nascut 20 cries i d'ençà que es va iniciar el programa l'any 2021 n'han nascut 62. El programa també inclou el seguiment i altres actuacions per a la millora de l'hàbitat.
L'objectiu es seguir reforçant aquestes poblacions. De fet, també s'ha reintroduït aquesta espècia a la zona de l'Albera, a l'Alt Empordà i aquest dijous es farà a Lleida, a l'espai Raimat Natura.
Comentaris (0)