L'Hospital de Palamós atén 107 casos de càncer de mama des del gener

Palamós

Data: 19/10/2023

L'Hospital de Palamós ha atès 107 casos de càncer de mama des del gener. De fet, es calcula que 1 de cada 8 dones al llarg de la seva vida patirà aquesta malaltia. Avui és el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama i des de TV Costa Brava hem parlat amb professionals del SSIBE per conscienciar i donar visibilitat sobre aquesta malaltia.

La incidència del càncer de mama ha augmentat molt i de fet cada any a l'Hospital de Palamós es detecten entre 100 i 130 casos i cada vegada més es troben amb pacients joves i això preocupa els professionals. De fet, per ara, des del gener l'hospital ha atès 107 casos de càncer de mama.
 

Portem més de 25 anys treballant i estem veient una progressió espectacular, vam començar amb uns 20 o 25 casos a l'any i ara són entre 100 i 130 casos a l'any. Tenim casos de dones molt joves i casos població immigrant. Ens preocupen i no sabem si són factors ambientals , tòxics, alimentaris... i això ens preocupa molt." Daniel Pérez, membre de la Unitat de Patologia de Mama de l'Hospital de Palamós

Quan abans es diagnostiqui el càncer de mama millor. Per això, els professionals aconsellen visitar el metge de família en el cas de trobar-se qualsevol anomalia com un bony, dolor o secreció. A més, recorden que es fa a un cribratge per detectar el càncer en les fases inicials i conviden a les dones d'entre 50 i 60 anys a fer-se una mamografia cada 2 anys.

Un altre dels aspectes importants és la prevenció per reduir l'impacte de la malaltia. Mantenir una vida saludable i practicar la lactància materna poden ajudar a reduir el risc. Tot i això, encara queda molt de camp per investigar sobre les causes que produeixen aquest tipus de tumor.
 

S'estudia molt sobre les millores en el tractament, però hi ha molta desconeixença dels factors o inductors de les causes.

Tot i que una de cada vuit dones al llarg de la seva vida patirà càncer de mamà, la supervivència dels pacients és alta d'entre el 80 i 90%. Recordem que els homes també poden patir aquesta malaltia, afecta entre el 0,5% i 1%.
 

Quan ens trobem amb un pacient amb càncer de mama sovint li podem dir que només té un càncer de mamai ho podem curar i això li ha de donar molta confiança

Amb el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama no només es vol conscienciar sobre la malaltia i la importància del diagnòstic precoç sinó també per lluitar contra els tabús que hi ha entorn el càncer de mama.
 

Els pacients ho han de viure amb naturalitat

Els pacients tenen por al tractament i en realitat és el millor aliat

De fet, són molts els professionals que treballen per ajudar als pacients i als seus familiars a superar la malaltia. A l'Hospital de Palamós hem conegut a la infermera encarregada de la gestió de casos dins de la unitat de patologia mamària que ens ha explicat la feina que fa.

Parlem també sobre els casos hereditaris, una preocupació de molts pacients. De fet, un 10% dels quepateixen càncer de mama tenen una agregació familiar. Casos especials es deriven al consell genètic i es fa un estudi.

A Catalunya l'any passat se'n van diagnosticar 5. 497 casos de càncer de mama i el programa de cribratge n'ha detectat una mitjana de 1.300 casos.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat