Comença una verema matinera: la DO Empordà espera menys vi però de gran qualitat

INTERVÉ: Miguel Coronado, enòleg de Clos d’Agon 

Verema matinera la d’aquest 2020 en comparació a edicions passades. Els cellers empordanesos ja s’han posat a recollir els fruits de la vinya en un any amb resultats que variaran en funció de la zona i la feina de viticultura acumulada al llarg dels darrers mesos. El conjunt de la DO Empordà, això sí, espera una producció menor a la mitjana habitual, però de gran qualitat .

Les fortes pluges d’abans de l’arribada de l’estiu, combinades amb les altes temperatures posteriors, han fet possible la proliferació del fong Míldiu, una problemàtica enguany present, de fet, a tot el territori català. Alguns pagesos gairebé donaran la collita per perduda mentre que altres, com és el cas del celler d’aquestes imatges, Clos d’Agon de Calonge, han anat treballant de forma constant amb les plantes de tal manera que n’han garantit un bon estat final.

A Clos d’Agon s’han avançat una setmana al que estan acostumats per iniciar la verema. Volien posar-s’hi fins i tot abans però les darreres pluges han fet esperar a que la terra estés en condicions per treballar. L’episodi de fred viscut recentment permetrà, a més, en el cas dels raïms negres una maduració lenta que es traduirà en uns vins amb bona graduació, acidesa i unes aromes i colors desitjats. Ara s’ha començat pels raïms blancs i després serà el torn dels negres. El procés s’allargarà una vintena de dies.

Enguany la situació requereix mesures excepcionals. Materials com les mascaretes dels temporers són d’ús obligat i els cellers prenen la temperatura constantment als treballadors.

La DO Empordà agrupa a una cinquantena de cellers que treballen vinyes de varietats autòctones i tradicionals per elaborar vins de gran qualitat.
La garnatxa o lledoner representa una tercera part de la vinya empordanesa amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia