Dissabte s'encén la Carbonera de Forallac

INTERVÉ: Josep Sala, alcalde de Forallac

La Carbonera de Forallac ja està llesta perquè aquest dissabte es pugui encendre. Situada al paratge Lluís Pla, a Sant Climent de Peralta, la carbonera fa més de 25 anys que es fa al municipi de Forallac després que dos excarboners, Lluís Pla i Simon Cruanyes, decidissin recuperar aquest ofici al municipi l'any 1993. Una festa en la que s'hi implica tot el poble i part dels veïns de l'entorn.

Primer al Mas Baulida, a Sant Sadurní de l'Heura, després al camp de la Cadena de Fitor i finalment al mas Frigola de Sant Climent de Peralta la carbonera fa 27 anys que és  un punt de trobada de veïns, visitants, famílies, amics  i estudiants.  Aquest paratge és un lloc de xefles i de llargues sobretaules,  un espai on poder compartir taula molt a prop d'aquesta obra d'artesania que any rere any la colla de la carbonera repeteix per ensenyar el que era històricament fer carbó a les Gavarres.

El procés de la carbonera s'allarga durant 3 setmanes, gairebé  un mes. Va començar el 28 de setembre amb l'empilada que dóna forma a aquesta pila que després, s'embaluma. Això és el que es va fer aquest dissabte per deixar-la a punt per poder-la encendre aquest 12 d'octubre. Treballadors de l'Ajuntament estaven aquest dimarts treballant per il·luminar el paratge on un cop encesa la carbonera hi haurà vida de dia i de nit.
 
Amb la carbonera ja encesa la cuita s'allargarà fins el 24 d'octubre i fins el dia 27 es rescaldejarà i es desempilarà. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura