El temporal deixa milions de meduses veler a les platges

Palamós

Data: 11/04/2018

El temporal marítim d'aquest dimecres ha deixat milions d'espècies mortes a la sorra. Són meduses veler (velella velella), un tipus de medusa que viu lluny de la costa, a mar obert i a la superfície. Es caracteritza per tenir una petita vela que atrapa el vent i l'impulsa. Solen mesurar uns 7 centímetres de llarg i són de color blau. A sota hi tenen una part cartileginosa amb uns tentacles que atrapen l'aliment, generalment plàncton.

Precisament la vela que tenen al damunt les ha portat amb les onades i el vent fins a la sorra de la platja. La vela i el vent és el seu únic mitjà de moviment i els vendavals les condueixen. En alguns punts se n'hi han concentrat moltes com a la Fosca però se n'han vist a totes les platges i ports del Baix Empordà. Han sigut molts els que s'han apropat a les platges per veure el fenòmen i fotografiar la sorra plagada d'aquestes meduses blavoses. 

La medusa veler viu en aigua tèbia i se'n troben arreu del món. A la primavera arriben a la Costa Brava atretes per la temperatura de l'aigua que ara mateix està entre 12 i 13 graus. També per l'elevada presència de plàncton que serveix per alimentar-se. És un moment cícilic anomenat 'bloom' que significa la floració primaveral de meduses al Mediterrani, aquest abril han quedat atrapades pel temporal i l'onatge les ha condemnat a la sorra.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient