Intervencions arqueològiques en una estructura hidràulica poc comuna de Santa Cristina

Intervé: Dolors Codina, arqueòloga de Baula Recerca Arqueòlogica

Santa Cristina d'Aro treballa per posar en valor una obra d'enginyeria hidràulica molt poc comuna situada a la riera de Pedralta.

Es tracta de les restes d'una estructura de resclosa i d'estolladors que ja es coneixien, però sobre les quals mai s'havia intervingut. Ara un equip d'arqueòlegs està treballant sobre aquests elements que servien per obrir i tancar el pas de l'aigua cap a un petit molí, ja inexistent. 

L'origen dels elements és encara imprecís però s'està definint una cronologia per fases arquitectòniques i arqueològiques que asseyalada una part més antiga, la de les comportes, i una altra de més moderna situada entre els segles XVI i XVII en què la pendent creix per aconseguir més força hidràulica. Un fet que implica que es va voler augmentar l'energia, ja fos per creixement de la població o demanda de més farina. 

L'estructura hidràulica de Santa Cristina és excepcional perquè és poc comuna ja que conserva gran part dels elements com la resclosa, les comportes o el mur de la bassa. Per tal de conservar-ho i evitar que una riuada pugui espatllar-la, es busca la seva consolidació.

El molí de Santa Cristina seria el clàssic model de molí de corrent que es col·locava a les rieres i que és típic de l zona de les Gavarres. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura