RESUM DE L'ANY: Bombes de la guerra, inundacions i un assassinat

Baix Empordà

Data: 31/12/2018

L’assassinat d’un home a mans del seu germà ha estat la notícia més tràgica d’un 2018 carregat de successos.

Va ser el passat 24 d’agost quan el petit de dos germans de Palafrugell hauria mort el seu germà gran d’un cop de crossa després d’una discussió. Ambdós homes eren vells coneguts de la policia per la seva addicció a les drogues i l'alcohol i diversos veïns de la zona van apuntar que les baralles entre ells eren habituals. Un jutge va decretar presó sense fiança pel presumpte assassí, que va confirmar el crim a la policia.

Deu anys sense Montse Sánchez, un crim per aclarir

Al mateix municipi de Palafrugell aquest any s’ha commemorat la dècada de l’assassinat de Montse Sánchez, la dependenta que van matar a punyalades a l’apartament del Casal. El passat 13 de novembre es va organitzar un acte de record per mantenir viva la memòria de la víctima i reclamar justícia, ja que 10 anys després encara no s’ha pogut identificar l’autor del crim i la ferida segueix oberta.  

Mor la dona més gran de Catalunya

El 2018 ha estat l’any de defunció de la dona de més edat de la demarcació de Girona i la segona de Catalunya. La begurenca Dolors Moret, va morir el 17 de març amb 111 anys.

Polèmica per una defunció a l'Hospital de Palamós

La darrera polèmica de l’any ha estat la controvèrsia generada per la mort d’una dona de 84 anys a l’Hospital de Palamós després d’esperar 7 hores a urgències sense rebre atenció mèdica. La direcció de l’Hospital es va veure obligada a fer una roda de premsa per esclarir els fets, que van atribuir a un col·lapse puntual i imprevisible d’urgències però en cap cas a un error o negligència. Aquesta malaurada mort ha servit, això sí, perquè el centre hospitalari es comprometi a fer una millora dels protocols de revisió dels pacients que esperen als box d’urgències perquè cap cas semblant es torni a repetir.

El Departament de Salut està portant a terme en paral·lel la seva pròpia investigació interna del cas, els resultats de la qual de moment no han sortit a la llum.

Violació a Palamós

Palamós va ser també la passada revetlla de Sant Joan l’escenari de l’enèsima agressió sexual a una dona, en aquest cas una menor d’edat de 15 anys que va ser abordada per dos nois de 14 i 15 anys en un edifici en construcció prop de la platja. L’autor material de la violació va ser ingressat en un centre de menors, mentre que l’altre, que no hauria perpetrat l’agressió però no hauria auxiliat la víctima, va quedar sota tutela dels seus pares.

Les pluges causen estralls

El 2018 ha estat també un any convuls pel que fa als fenòmens meteorològics. El 8 de febrer, Dijous gras, part de la comarca va quedar emblanquinada en diversos punts generant un carnaval gèlid però sense afectacions rellevants.

La pluja sí que ha fet estralls importants al llarg d’aquest any. El passat 10 d’octubre, una tempesta intensa va deixar 60 litres per metre quadrat en menys d’una hora al sud de la comarca deixant carrers intransitables i baixos totalment inundats. Aquesta però seria només l’avantsala dels forts aiguats que tindrien lloc el cap de setmana del 17 i 18 de novembre, en què van caure més de 200 litres per metre quadrat en 48 hores fent sortir rius i rieres de les seves lleres, tallant carreteres, malmetent les collites de pomes i arròs i deixant amb l'ai al cor poblacions com La Bisbal o Torroella que van veure multiplicat exponencialment els cabals del Daró o el Ter.

La pròpia Consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, es va reunir a Serra de Daró amb els alcaldes de les zones més afectades per les pluges per fer balanç de les afectacions i teixir un pla d’actuació conjunt amb tots els agents implicats per fer front a possibles nous episodis de pluges.

Sense focs, amb bombes de la Guerra Civil i una plaga de meduses

Per contra, el 2018 ha estat un any lliure d’incendis forestals, i només s’han produït petits focs com un incendi a Vilopriu que va cremar 25 hectàrees, l’incendi d’unes bales de palla i maquinària agrícola a Albons o la crema d’una fàbrica abandonada de Sant Feliu de Guíxols sense danys personals.

L’any en matèria de successos també ha deixat anècdotes insospitades com l’aparició de milions de meduses veler mortes a les platges de la Costa Brava, la descoberta d’una bomba naval a les obres de Rius i Calvet de Sant Feliu de Guíxols, d’una granada de mà al paratge del Collet de Sant Antoni o d’un obús sense detonar al Costat de les Illes Formigues o el sonat cas d’un home armat amb una motosserra i un matxet que va enfrontar-se a la Policia i els Mossos després d’haver causat aldarulls en un bar de Palafrugell.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat