Les donacions recollides a l’Hospital de Palamós han permès realitzar 31 transplantaments

Palamós

Data: 05/06/2024

Les donacions de sang de cordó i de placenta recollides a l'Hospital de Palamós han permès realitzar 31 trasplantaments de cèl·lules mare arreu del món en 14 anys. Els professionals fan una crida a realitzar aquesta acció altruista després del naixement del nadó per poder salvar vides.

Des del 2008, la Unitat d'Infància i Dona de l'Hospital de Palamós ofereix la possibilitat a totes les mares que han tingut un nadó a donar sang de cordó umbilical i de placenta. En aquests 14 anys s'han realitzat al centre palamosí unes 2.000 donacions que s'han convertit en 315 unitats de sang de cordó disponibles per a ser trasplantats. En total s'han realitzat 31 trasplantaments de cèl·lules mare a persones de diverses edats i d'arreu del món, des de Colòmbia a Austràlia.
 

La nostra intenció és donar a conèixer que estem fent aquesta tasca de recollida de sang de cordó i de placenta per intentar incrementar el nombre d'unitats que recollim . Es tracta d'un acte altruista. Una vegada ha nascut al teu fill nosaltres recollim aquesta sang i placenta i ho podem aprofitar per fer un trasplantament. Que més maco que just en haver tingut un fill, puguem salvar un altre nen que per exemple tingui una leucèmia".

La recollida de sang de cordó umbilical després del naixement i de la secció del cordó, no suposa cap risc ni per a la mare ni per al nadó. Les llevadores informen les dones de la possibilitat de recollida i tenen fins al moment del part per pensar-s'ho.

El trasplantament de cèl·lules mare de sang de cordó pot contribuir a la curació de nens, i també d'adults, que pateixen greus malalties de la sang que comprometen la seva vida, com pot ser la leucèmia o algunes immunodeficiències, a més d'oferir noves esperances per a la medicina regenerativa. Pel que fa a la donació de placenta, pot ajudar a persones que tenen problemes de visió o que pateixen ferides incurables amb fàrmacs convencionals. S'usa per exemple per a la reconstrucció de lesions d'ull o la cura de cremades .

Es tracta d'una acció altruista, que per exemple a l'hospital de Palamós dels 700 nadons nascuts l'any passat, només un 10% de les gestants van donar sang de cordó umbilical. Per això fan una crida a fer la donació en el moment del naixement del nadó.

A Catalunya, el Banc de Sang i Teixits lidera CONCORDIA. Es tracta d'un programa cooperatiu interterritorial estatal per a la donació de sang de cordó umbilical on compten més de 40 maternitats. La Unitat d'Infància i Dona de SSIBE és l'única de tota la Regió Sanitària de Girona acreditada i on es pot realitzar la donació conjunta de sang de cordó com de placenta.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat