El Govern signa un conveni per a millorar la gestió i l'estat de l'aqüífer del Ter

INTERVÉ: Josep Maria Rufí, president de la Junta Central d'Usuaris del Baix Ter

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Agustí, i el president de la Junta Central d'Usuaris del Baix Ter, Josep Maria Rufí, han signat un conveni llargament treballat amb una vigència de tres anys. L'objectiu principal de l'acord és millorar la gestió i l'estat de l'aqüífer del Baix Ter mitjançant la millora del coneixement. D'aquesta manera el Govern de la Generalitat de Catalunya continua avançant en l'impuls i la materialització dels acords de la Taula del Ter.

El conveni marca una col·laboració entre les dues entitats, amb l'objectiu d'elaborar estudis i generar nous coneixements que donin compliment als dos principals objectius del Pla de gestió de districte de conca fluvial de Catalunya, que es basen en millorar la quantitat i la qualitat de la massa d'aigua subterrània del Baix Ter i potenciar les millores en la gestió dels seus recursos hídrics.

L'acord preveu que, durant els tres anys de vigència del conveni, es destinin 408.000 euros per a dur a terme les actuacions previstes. D'aquests, 250.000 euros seran aportats per l'ACA i 158.000 euros per la Junta Central d'Usuaris del Baix Ter.

Algunes de les activitats que es portaran a terme seran, entre d'altres, analitzar les demandes que depenen de l'aqüífer per definir les necessitats globals i temporals, fer un estudi sobre les solucions més adients per afavorir la recàrrega natural i artificial de l'aqüífer i realitzar una cartografia per a la regulació de les activitats extractives en els espais de recàrrega.

Al llarg d'aquest període de tres anys del conveni també està previst millorar el control qualitatiu i quantitatiu dels aqüífers del Baix Ter i es preveu instal·lar entre 3 i 5 piezòmetres més a la zona, ampliant així la xarxa de control.

La Junta Central d'Usuaris d'Aigua del Baix Ter és una entitat de dret públic creada l'any 2015 i formada 40 municpis que s'abasten de l'aigua de l'aqüÍfer, 4 comunitats de regants i també tots els propietaris de pous que ens fan usos ja siguin industrials o turístics.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient