El Terracotta adquireix una col·lecció de ceràmica aplicada a l'arquitectura

La col·lecció privada de ceràmica de Jaume Vilà, que ha decidit entregar al Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal, ha comportat un enriquiment qualitatiu molt important per aquest espai que obre la possibilitat de crear una exposició monogràfica sobre rajoleria tradicional i ceràmica de revestiment de cara al 2025.

La solidaritat del col·leccionista Jaume Vilà, ha fet possible que el Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal incorpori en el seu fons unes 550 peces de ceràmica aplicada a l'arquitectura.

Paleta d'ofici durant més de 50 anys, al llarg de la seva vida el Sr. Vilà ha anat reunint una gran col·lecció de peces ceràmiques aplicades a la construcció, des de rajoleria a revestiments ceràmics de tota mena, que ha entregat al museu en dues donacions realitzades l'any 2022 i 2023.

Així, a la donació de 2022, el museu va incorporar gairebé 290 peces de rajoleria artesanal, com totxos, maons, rajoles, cairons o teules, i estris relacionats amb la seva manufactura.

En aquesta entrega també hi havia peces de mides i formes especials com ara tubs i derivacions, rajoles de vano o passamans, i algunes d'elles, amb escrits de noms, números i anotacions diverses.

A la donació feta el 2023, també s'hi poden trobar peces de revestiment vinculades als moviments artístics del Modernisme i el Noucentisme.

En un primer bloc, s'hi poden trobar peces de la fàbrica bisbalenca "La Gabarra", moltes dissenyades per l'arquitecte noucentista Rafael Masó, i fetes pels germans Joan Baptista i Alfons Coromina. L'altre gran bloc són també dissenys de l'arquitecte, però fetes a Can Marcó de Quart.

De totes maneres, la vinculació de Jaume Vilà amb el Museu Terracotta ve de lluny, ja que l'any 92 també va fer una entrega per cobrir una exposició temporal que s'havia programat en aquest espai.

En definitiva, els treballs de catalogació i documentació d'aquesta col·lecció es poden dur a terme gràcies a l'exhaustiu treball dels professionals del Museu i a la concessió de dues línies de suport per a la documentació de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura