Infants, joves i adults: tots a la cua de les casetes de venda de petards

Baix Empordà

Data: 23/06/2023

Poques hores abans de la revetlla, la gent fa cua a les casetes de venda de petards per comprar cebetes, bombes, bengales, llums, bateries de petita escala i efectes terrestres i aeris, que són la pirotècnia preferida dels infants. Ara bé, també s'hi poden trobar els focs d'artifici, d'espetec i d'espurneig, que són els predilectes dels adults, inclús n'hi ha algun que potser s'atreviria amb castells de foc.

Fogueres, petards, coca ensucrada, ballaruga, l'inici d'un llarg període de vacances... són imatges que ens venen al cap quan pensem en la revetlla de Sant Joan.

Però antigament la revetlla era la nit màgica i pagana per excel·lència de rituals i creences, de fogueres en honor al sol, de fogueres per espantar esperits, de les herbes remeieres, de les coques circulars amb un forat al mig per commemorar el disc solar, de les bruixes, de personatges fantàstics i del solstici d'estiu.

De fet, es deia que qui saltava el foc s'assegurava salut per tot l'any, i qui caminava descalç damunt les brases o a sobre de les cendres calentes, s'enfortia i prevenia els mals de salut.

Ara, el dia de Sant Joan és considerat com la Diada Nacional dels Països Catalans, i el foc continua ben arrelat a la celebració, amb la tradicional arribada de la flama del Canigó, que en teoria, després d'iniciar-se la flama del foc encès al cim del Canigó, és transmesa com una torxa olímpica, portada per voluntaris, de poble en poble arreu del país.

A més, des de la invenció de la pólvora, la festivitat també hi ha inclòs els focs d'artifici, d'espetec o d'espurneig i fins i tot els espectaculars castells de focs. Això sí, sembla que els petards més venuts, són els que estan pensats pels infants, ja que als més petits, els fascina la llum, el color i el soroll.

Per aquest motiu, les casetes de venda de petards es troben repletes de gent fent cua hores abans de la revetlla. En el cas de la Costa Brava, se li ha de sumar la companyia de l'aigua salada, l'oci nocturn i d'estiu, el paisatge i el bon ambient, que atrauen un munt de persones a venir a passar la revetlla.

De totes maneres, el risc d'incendis és cada any més elevat a pràcticament tot el territori, per aquest motiu es demana no llançar petards en zones boscoses, amb vegetació forestal i amb fulla seca ben a prop.

També es recomana llegir les instruccions de la caixa dels petards i la seva categoria, que es divideix en F1, F2 i F3, segons el grau de perillositat. Per aquest motiu, s'intenta que si un menor compra pirotècnia, l'acompanyi algú major d'edat.

A banda de les mesures que s'han de dur a terme per no prendre mal i evitar possibles incidents, sembla que a la gent li fascina igual el món de la pirotècnia, i no escatimen en les compres de petards, sobretot si es tracta d'avis que els hi regalen als nets.

Per tant, aquests dies veiem nens i nenes acompanyats dels pares, avis i tiets fent cua a les casetes de venda de petards per comprar petits esclafits, que són les conegudes cebetes i diferents bombes que fan molt poc soroll i no tenen pràcticament riscos.

Així doncs, les bengales i les llums, també acostumen a ser la pirotècnica preferida dels infants, a banda de les bateries de petita escala, que són molt lluminoses i els efectes terrestres i aeris, que són de poca durada però molt vistosos.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura