Cedeixen més d'una trentena de manuscrits de Josep Pla a la seva Fundació de Palafrugell

Palafrugell

Data: 30/01/2023

Càmera. Rubén Lozano
Imatge. Miquel Millan


Els manuscrits i mecanoscrits de Josep Pla, corresponents als volums publicats per l'Editorial Selecta, s'han entregat aquest dissabte a la Fundació del literat a Palafrugell. En concret, és la cessió d'obra planiana més important des dels anys noranta, quan es va materialitzar la donació de Destino.

Les Hores, els tres primers volums dels Homenots, Girona, La Vida de Manolo i fins a una trentena de manuscrits i mecanoscrits de Josep Pla es posaran a disposició, en els pròxims mesos, dels lectors i estudiosos de la seva obra. Serà possible gràcies a una cessió dels documents per part dels descendents de Josep Maria Cruzet, qui fou l'editor del palafrugellenc entre el 1949 i el 1962, sota el segell de Selecta.

Els materials, en particular, foren escrits durant un període de plenitud. A finals dels anys quaranta, quan Franco va obrir una escletxa per a publicar llibres en català, l'autor es va comprometre amb la cultura del territori i va llençar fins a vint-i-dos títols. Així doncs, les narracions dels llibres com Contraban o Cartes d'Itàlia aviat es podran consultar, a través dels textos previs a la censura.

El següent pas a emprendre per la Fundació Josep Pla és inventar, catalogar i digitalitzar el contingut del fons. La voluntat és preservar els documents i alhora, posar-los a disposició dels lectors i investigadors.

La col·lecció de Cruzet-Borràs està conformada per 19 llibres i 2 textos breus en format original, 6 volums que alternen contingut majoritàriament mecanoscrit amb original d'autògraf, 4 volums de galerades, 4 mecanoscrits i documentació variada, com fotografies i correspondència.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura