El sector de la pagesia s'ha vist afectat per la sequera i la inflació el 2022

El sector agrícola i ramader s'ha vist afectat durant l'any passat a causa de les condicions climàtiques com la sequera i la inflació, que es va disparar també per la guerra d'Ucraïna, el qual ha pujat els costos de producció. 

El sector de la pagesia durant l'any 2022 s'ha vist afectat a causa de diferents qüestions, tant climàtiques com geopolítiques.
El conflicte bèl·lic a Ucraïna ha posat més traves a un sector ja de per si fràgil, el qual ha provocat més inflació i, per tant, que els costos de producció i el preu final dels productes siguin molt inestables.

En el sector de l'aviram s'ha apujat el preu de la carn de pollastre però insuficient per fer front a l'augment de costos de producció. 
El sector porcí ha estat afectat per la pujada del cost d'energia, llum i gasoil, i les integradores han hagut de fer front a l'encariment del preu del pinso un 35%.

El sector lleter que ja venia patint en anys anteriors ha vist com moltes explotacions hagin hagut de desaparèixer, a causa de l'augment del preu de l'energia i del pinso.

En el sector oví la sequera ha provocat que moltes vegades les ovelles no hagin pogut pasturar i el preu del pinso tampoc ha compensat el negoci. Pel que fa a la producció de llana, moltes empreses que la netegen han tancat des de la pandèmia i, per tant, la llana bruta s'està convertint en un residu desaprofitat.

Pel que fa a l'olivera les altes temperatures van cremar la major part de la flor i ha fet que es reduís de manera significativa la producció d'olives. A més cal afegir l'elevat cost dels adobs, fitosanitaris i el combustible.

Tant els cereals d'hivern com d'estiu, s'han vist afectats per la sequera i altes temperatures el qual ha provocat que la collita hagi baixat considerablement.

La fruita i especialment la poma de Girona, han patit la falta d'humitat ambiental i les temperatures anormalment altes i sostingudes han fet que el fruit tingui menys calibre i color i, com a resultat, no ha pogut complir els criteris de denominació d'origen del 20%.

Això sí, en estar dintre una Denominació d'Origen els preus de mercat es mantenen més estables, amb expectatives a l'alça. Aquest sector sí que es veu amb bon futur amb joves amb ganes de tirar endavant les empreses familiars.

La previsió per l'any que ve és que es mantingui la sequera i, en conseqüència, els agricultors es preparen per a aquesta alta probabilitat prioritzant conreus que necessiten menys aigua.

El sector agrícola i ramader veu com ha d'afrontar i adaptar-se a les incerteses del clima i de l'economia com són la pujada dels tipus d'interès o la inflació i els conflictes internacionals, que acaben afectant els costos de producció.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia