El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i Baix Ter regula la pràctica de l'escalada

S'ha regulat la pràctica de l'escalada dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. La decisió ha estat consensuada amb els diferents actors implicats, i respon a la necessitat de preservar la nidificació de les aus sensibles a la freqüentació humana.

L'àguila cuabarrada, el corb marí emplomallat, el duc i el falcó pelegrí són espècies d'aus amenaçades a Catalunya, que perviuen al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Ara bé, algunes pràctiques esportives, com l'escalda, poden interferir en el seu procés de nidificació i és per això, que recentment s'ha regulat la seva activitat.
 

Hem repassat totes les vies d'escalada i hem mirat d'encaixar-les amb els diferents estudis ornitològics. Algunes s'han desequipat, perquè hi cria el duc, d'altres es poden utilitzar fora del període de nidificació, i hi ha un tercer grup que de moment resta lliure. - Santi Ramos, tècnic del Parc Natural del Montgrí

A la pràctica no es pot escalar a qualsevol lloc, ni a totes les èpoques de l'any. De fet, s'han establert sectors sense restriccions, catalogats com a lliures, i zones temporals, on es limita l'escalada segons el període de nidificació. A la resta del parc natural es prohibeix la seva execució.
 

Hi ha sectors més sensibles, tals com algunes zones del litoral o a l'interior del massís, que hi crien rapinyaires molt amenaçats. Entorn d'aquestes cingleres no hi ha d'haver activitat.

L'escalada tradicional, que no utilitza fixacions permanents a les roques, es concentra en determinats punts de la costa. La modalitat esportiva, en canvi, només s'autoritza a l'interior. De fet, algunes de les seves vies s'eliminen i ara, els Agents Rurals estan traient els encoratges.
 

Hem hagut de desmuntar un nombre petit de vies, en total unes vuit, perquè l'afectació era molt gran a espècies protegides. - Francesc Gomes, coordinador del grup de suport de muntanya dels Agents Rurals de Girona

Així doncs, per fer ús de les zones d'escalada lliure o temporal no cal demanar cap autorització. No obstant, sí que caldrà fer-ho si es volen obrir noves vies.IMATGE. Leyre Esparza

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient