Troben un fong únic al món al Parc Natural del Montgrí

Intervé: Joaquim Carbó, Associació Micològica Joaquim Codina

L'Associació Micològica Joaquim Codina ha trobat una espècie de fong única al món al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter anomenat Psathyrella montgriensis. Un anàlisi genètic ha determinat que aquesta troballa  és efectivament una espècie de fong nova que de moment només existeix en aquest indret baixempordanès.

El bolet en qüestió fa entre 5 i 15 mil·límetres, apareix de forma gregària i surt habitualment entre els mesos de novembre i febrer. Habitualment creix entre la molsa que es troba sobre de la sorra dunar en ambients humits i de baixa insolació. Segons els micòlegs, la seva aparició és un bon indicador que l'ambient està ben conservat. 

El descobriment del fong s'ha fet arran de l'encàrrec que el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter va fer a l'Associació Joaquim Codina l'any 2017 d'investigar les dunes i les espècies que hi habiten. De fet, aquesta investigació, que s'allargarà fins el 2020, ja va detectar una nova espècie de fong l'any passat dins del mateix parc. 

La Psathyrella montgriensis es va detectar per primer cop ara fa cinc anys, però llavors no es comptava amb les eines per saber si es tractava o no d'una espècie única. Va ser entre finals del 2017 i principis del 2018 que l'associació micològica gironina va intentar de nou identificar aquest fong contrastant la informació amb altres experts fins a aconseguir l'anàlisi genètic definitiu per referenciar la troballa. 

 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient