SOS Costa Brava celebra l'aprovació del PDU, encara que el considera insuficient

Baix Empordà

Data: 18/03/2021

INTERVÉ: Eduard de Ribot, lletrat de SOS Costa Brava.

Després d'entrar en vigor el Pla Director Urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles del litoral gironí (PDU), el passat 15 de febrer, Sos Costa Brava demana als Ajuntaments a què procedeixin a revisar i modificar els seus planejaments urbanístics. Si bé, la federació ecologista considera que l'aprovació del pla és una bona notícia pel medi, també el valoren d'insuficient si es vol salvar els últims retalls verds del litoral.

Cinc municipis al marge de revisió
La mesura desclassifica un total de 86 àmbits urbanitzables amb 777 hectàrees excloses i un potencial d'11.381 habitatges eliminats. Tanmateix, el PDU ha deixat al marge de la seva revisió el planejament de Palafrugell, Palamós, Castell Platja d'Aro, Calonge i Castelló d'Empúries.

Situació de Cadaqués, Pals o Begur
Tot i les revisions, Sos Costa Brava considera insuficient les parcials desclassificacions a Cadaqués, Begur o Pals. En aquest últim, per exemple, s'eliminen 1000 habitatges, però no es protegeix 100% els àmbits duaners i pinedes mediterrànies de la platja amb un potencial urbanitzador de 25 hectàrees.

Insuficient protecció dels espais forestals del litoral
El Pla Director Urbanístic tampoc atén les peticions de la federació ecologista respecte a garantir la preservació dels àmbits d'interès comunitari, és a dir, espais dunars i pinedes mediterrànies. També orelles sordes pel que fa a la desclassificació dels sectors urbanitzables amb pendents superiors al 20% o a la protecció integral dels boscos situats a primera línia de litoral. Així queden desemparats, la Pineda de La Fosca de Palamós o la Riera de Santa Maria del Llor a Tamariu.

Gran volum de segones residències
La majoria d'urbanitzacions situades en el punt de mira són catalogades com a segones residències. Habitatges que trinxen un espai natural, per ser ocupats durant dos o tres mesos l'any.

Missatge pels Ajuntaments
Fruit de la incansable lluita ecologista s'ha tirat endavant el Pla Director Urbanístic. Una mesura que des de Sos Costa Brava representa una gran notícia, tot i que ara recau en mans dels 22 ajuntaments afectats, emprendre modificacions, tal com indica la mateixa memòria del PDU, per preservar el valor del litoral.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient