Es "multipliquen els sobrecostos" vinculats al tancament de l'abocador de Solius

Els alcaldes dels municipis de Sant Feliu de Guíxols, Platja d'Aro i Calonge han carregat contra la Generalitat per "actuar de manera improvisada" davant el tancament de l'abocador de Solius. Aquest dilluns, en concret, han reclamat "una reunió al mes alt nivell", perquè les localitats han vist com els sobrecostos del trasllat de les deixalles s'han multiplicat.

Tres dels municipis que abocaven a Solius, com són Sant Feliu de Guíxols, Platja d'Aro i Calonge, han reclamat a l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) que assumeixi les despeses vinculades al manteniment del dipòsit clausurat. Ara fa un mes es va oficialitzar el seu tancament, i d'ençà que els consistoris han vist com els sobrecostos per portar les deixalles fins al destí final, l'abocador de Vacarisses, "s'han multiplicat".

Els alcaldes han criticat que els increments corresponents als trasllats dels residus "no tenen res a veure" amb la quantia que va marcar inicialment l'ARC. Així, dels 18 euros de sobrecost per tona transportada d'escombraria, s'ha passat a 100. En termes percentuals, la xifra suposa un augment del 64%.

Els representants municipals han puntualitzat que aproximadament un 60% d'aquest creixement prové del manteniment de l'abocador. És per això, que reclamen a la Generalitat que se'n faci càrrec econòmicament, "basant-se en el conveni signat el 2005 pel Consorci de Solius".

Reclamen "una reunió al més alt nivell"
Els batlles han fet front comú i davant la problemàtica han sol·licitat "una reunió al mes alt nivell" amb la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà. Volen que s'acabin "les informalitats de les tobades" i alhora, "es deixi d'improvisar".

"El procediment encara tenia recorregut judicial"
El 13 de febrer la Generalitat va fer efectiva la clausura de l'abocador de Solius, en compliment d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquest dilluns, però, els alcaldes han remarcat "que el procediment encara tenia recorregut judicial" i de retruc, les conseqüències "es podien haver planificat" amb més deteniment.

​Sant Feliu de Guíxols, Platja d'Aro i Calonge enviaven a l'abocador de Solius -ara reconvertit en una planta de transferència- entre el 30% i el 53% de les deixalles generades. Així, la despesa anual dels Ajuntaments per transportar els residus es situava entre els 130 mil i els 170 mil, però amb els sobrecostos actuals, la factura podria assolir els 900 mil euros.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política