Augment del 7,9% del sou i descansos blindats: l'acord que desconvoca la vaga dels MIR

Palamós

Data: 26/10/2020

Intervé: Sandra Samaniego, Metgessa Interna Resident (MIR) d’atenció primària de família a l’Hospital de Palamós.

Els Metges Interns Residents han desconvocat la vaga, el passat dimecres, després d’arribar a un acord amb l’Institut Català de la Salut i les patronals. D’aquesta manera, es posa fi a 12 dies de protestes, les quals han tingut un seguiment del 73% dels MIR d’arreu de Catalunya. Les fites aconseguides més destacades han estat un augment del sou base del 7,9% a partir de gener del 2021, la creació d’un comitè per tal de realitzar un seguiment i control en les seves formacions, així com un blindatge dels descansos.

La nostra comarca no va quedar excepte de les proclames i és que més d’un 50% dels MIR de l’Hospital de Palamós es van adherir a la convocatòria de vaga. Amb l’acord sobre la taula, tots els metges i metgesses en formació ja es troben de nou als seus respectius llocs de treball.

En concret l’acord aprovat estipula un augment salarial d’entre el 7 i el 8,5% a aplicar a principis del 2021. Recordem que fins ara el sou base d’un MIR, quan entrava a formar part del sistema sanitari, era aproximadament de mil euros al mes.

Pel que fa a les millores laborals, s’ha estipulat un descans de 12 hores entre torns, a més d’una pausa de 36 hores seguides setmanals, estipulat per llei, però que fins ara no es complia. Les guàrdies també es limitaran. A partir d’ara un metge o metgessa en formació només en podrà fer 4 al mes.

Després de cursar el grau de medicina durant 6 anys i realitzar un any d’oposicions, els MIR presenten contractes de formació per tal d’especialitzar-se en un àmbit en concret. Per aquest motiu, algunes de les seves reivindicacions anaven destinades en aquest àmbit.

El pacte marca la creació d’un comitè per tal de realitzar un seguiment i un control en el seu aprenentatge. També dictamina que un 15% de la seva formació s’inclogui dins la jornada ordinària laboral i no en hores extres al domicili, tal com es portava fent fins ara.

L’acord arribat amb les patronals i l’Institut Català de la Salut ha rebut l’aprovació del 80% dels metges en formació. Pel que fa als residents de l’Hospital de Palamós valoren molt positivament les noves mesures, això sí, afirmen seguir treballant en els centres i en les unitats docents per assegurar que totes aquestes condicions no quedin sobre paper mullat i es portin a la pràctica.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat