Radiografia dels resultats a les eleccions generals al Baix Empordà

Baix Empordà

Data: 24/07/2023

Els resultats dels comicis, que han deixat al Partit Popular com a guanyador, seguit del PSOE, Vox i Sumar, deixen la porta oberta a una gran varietat de pactes que determinaran qui serà investit president, o si s'haurà de tornar a les urnes en cas que no s'arribi a cap pacte. En el cas de la nostra comarca, el Baix Empordà, els resultats mostren una dinàmica força similar als resultats de l'escrutini a territori català: El color que predomina és el vermell del Partit Socialista. Li segueix el de Junts i alguna població on la majoria ha estat Esquerra Republicana.

Ahir va estar dia d'eleccions generals després que el president del govern, Pedro Sánchez del Partit Socialista, avances les eleccions a causa dels resultats de les municipals del passat 28M. Els resultats dels comicis, que han deixat al Partit Popular com a guanyador, seguit del PSOE, Vox i Sumar, deixen la porta oberta a una gran varietat de pactes que determinaran qui serà investit president, o si s'haurà de tornar a les urnes en cas que no s'arribi a cap pacte. Els resultats de les eleccions generals d'aquest diumenge van ser els que veiem a pantalla: PP 136 escons, PSOE 122 escons, Vox 33 escons, Sumar 31 escons i ERC i Junts amb 7 escons. Els segueix EH Bildu 6 escons, PNV 5 escons, BNC, Coalició Canària i UPN 1 escó. A Catalunya, el PSC s'ha endut 19 diputats, seguit de Sumar, ERC i Junts amb 7 diputats, el PP amb 6 i Vox amb 2.

Si es compara amb l'escrutini de les passades eleccions generals de l'any 2019 a Espanya, Vox es manté en la tercera posició, però PSOE i PP han capgirat la primera i segona posició. El bloc independentista, tot i perdre en nombre de vots, ha pujat posicions respecte d'altres partits que formaven part de les eleccions generals en 2019. Guanyant així una representació amb més pes al Congrés.

CATALUNYA

Si fem una anàlisi dels resultats a la regió de Catalunya, aquests presenten una victòria del Partit Socialista amb 19 escons i el 34,49% dels vots. Li segueix Sumar Comú amb 7 escons, igual que Esquerra Republicana i Junts. En el cas del PP, el guanyador a territori nacional, a Catalunya suma sis escons. Pel que fa a Vox, 2 escons.

En aquest cas, la comparativa amb els resultats de les generals de l'any 2019 a Catalunya presenta una davallada notòria dels resultats d'Esquerra Republicana de Catalunya: mentre que en 2019 va resultar en primera posició amb 13 diputats i el 22,56% dels vots, aquest any es situa en quarta posició amb 7 diputats i el 13,16% dels vots. El 2019 li seguia el Partit Socialista en segona posició que aquest any ha resultat primer, amb Sumar i PP a la cua.


BAIX EMPORDÀ

En el cas de la nostra comarca, el Baix Empordà, els resultats mostren una dinàmica força similar als resultats de l'escrutini a territori català: El color que predomina és el vermell del Partit Socialista. Li segueix el de Junts i alguna població on la majoria ha estat Esquerra Republicana.

Si ho comparem amb el mapa de resultats de la comarca de l'any 2019, els colors són ben diferents: no hi ha cap població que presentés una majoria de vots pel Partit Socialista. De manera contrària als resultats d'enguany, moltes de les poblacions van donar com a resultat la majoria per Esquerra Republicana. En conclusió, és la mateixa dinàmica de canvi que han seguit els resultats de l'escrutini a Catalunya: més vermell i menys groc.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política