Donen dues obres de la pintora Carme Maristany "Vita" a l'Ajuntament de Palamós

Donen dues obres de la pintora Carme Maristany
Palamós

Data: 30/11/2020

Aquest mes de novembre s'ha dut a terme l'acte de donació a l'Ajuntament de Palamós de dues obres de la pintora i activista social palamosina, Carme Maristany i Montal, coneguda popularment com la "Vita" (Mataró 1912, Palamós 2013). 

Es tracta d'una aquarel·la que mostra la plaça de Sant Pere, de Palamós; i d'una pintura a l’oli sobre tela amb la imatge del campanar i la plaça Murada des de la perspectiva del racó de la platja Gran, realitzada i dedicada pels companys de junta del Cercle Artístic de Palamós.

Aquesta donació ha estat realitzada pel fill de Carme Maristany, Francesc Mir, que en representació de la família i en record de la seva mare, ha lliurat aquestes obres, i que en nom del municipi ha recollit l'alcalde de Palamós, Lluís Puig; i el cap de l'Àrea de Patrimoni i director del Museu de la Pesca, Miquel Martí, en un acte que ha tingut lloc a la Sala Noble de l'Ajuntament de Palamós.

Aquestes dues obres ja han estat inventariades i se sumen ara a les tres que el fons d’Art Municipal ja disposava d'aquesta reconeguda pintora palamosina. Es tracta de dues natures mortes, i la tercera que recull una escena a bord d’una embarcació de pesca, totes realitzades a l’oli sobre tela i que en els dos darrers casos varen ser donades al municipi, en aquest cas, per part de la mateixa autora. 

Activista artística, pedagògica i social

L’activista artística, pedagògica i social Carme Maristany i Montal “Vita”, va néixer a Mataró el 10 d’agost de 1912, i no és fins al 1966 que arriba a Palamós. 

El seu dinamisme la porta a ser sòcia fundadora del Cercle Artístic de Palamós i, posteriorment també, a fundar la Fira Nadalenca de Palamós que, des de 1977, destina els seus beneficis a les persones amb discapacitats psíquiques del Baix Empordà. 

Pel seu treball social i cultural l’any 1991 l'Ajuntament de Palamós li atorga l’Escut d’Argent de la Vila; i el 1999, amb el suport de diverses entitats locals i comarcals, rep la Medalla d’Or de la Vila. Cal destacar també que per aquests vincles amb el municipi, el 2007 l’Ajuntament de Palamós atorga el nom de Carme Maristany i Montal “Vita” a la plaça situada entre l’avinguda del Mediterrani i la urbanització Roca Brava, molt pròxima a la que va ser la seva residència a Palamós. Carme Maristany “Vita” va morir, el dia 9 març de 2013, a l'edat de 100 anys.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura