La primera campanya arqueològica a la
necròpolis de
Romanyà de la Selva, a
Santa Cristina d’Aro, que acaba avui, confirma la presència de tombes des del segle IX fins al seu tancament, l’any 1911. Fins ara, amb les excavacions a la plaça de l’Església, i tenint en compte la d’urgència del 2016, es poden datar enterraments durant tot aquest llarg període, a excepció dels segles XII i XIII. Les d’aquests dos segles s’han trobat ara també a les excavacions fetes a la finca privada que hi ha a l’altre costat de l’església. Un cop fet l’informe de totes les troballes, juntament amb els corresponents estudis, que es faran durant els propers dos mesos, l’empresa que executa l’actuació arqueològica, Baula Recerca Arqueològica, té previst, amb el suport de l’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament, realitzar, abans de l’estiu, una conferència-col·loqui sobre aquesta primera campanya.
L’informe, amb les excavacions i els estudis corresponents, tant a nivell antropològics dels esquelets com del material trobat amb ells, a més de les accions programades en la segona campanya, de cares a l’any vinent, s’ha de presentar al departament de Cultura de la Generalitat, que ha de ratificar la subvenció que va atorgar a Baula dins de la línia Projectes quadriennals de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia 2018-2021. El projecte “Omnia mors aequat. Gestualitat funerària a la necròpolis de Romanyà. Història, població i territori”, té per objectius la cronologia de l’assentament, com també l’antropològic de la seva població.
Però una de les grans fites que es marquen, més quan el nom és Romanyà, és poder confirmar la presència romana al nucli i establir la relació amb la necròpolis. Fins ara hi ha constància d’unes accions fetes en una casa del nucli antic de Romanyà que van posar al descobert sepultures romanes de tègula que contenien algunes monedes, però no se sap de quina edificació es tracta. El projecte, que comporta la implicació de diverses disciplines interrelacionades, es marca també dues fites més: la reconstrucció històrica dels diferents assentaments humans al nucli de Romanyà i elaborar el mapa arqueològic de la zona.
Notícies relacionades:
Troben esquelets medievals i els fonaments d'una sagristia a Romanyà de la Selva
Comentaris (0)