Palamós lliura un nou certificat de nul·litat de les sentències dictades pel franquisme

Palamós lliura un nou certificat de nul·litat de les sentències dictades pel franquisme
Palamós

Data: 08/08/2019

L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha fet un nou lliurament del certificat de reparació jurídica que expedeix la Generalitat, que declara il·legals totes les sentències dictades per causes polítiques a Catalunya entre l'abril de 1938 i el desembre de 1978. 

En aquest cas el document lliurat és el que acredita la nul·litat del processament obert al final de la Guerra Civil a Tomàs Oliu Burget, nascut a Palamós l'any 1885 i dedicat professionalment al sector surer. A causa d'aquest processament Oliu va ser empresonat durant dos anys a Girona.

El seu nét, Thomas Oliu, resident a França, i acompanyat de la seva família, ha recollit de mans de l'alcalde aquest document. L'acte s'ha dut a terme a la Sala Noble de l'Ajuntament de Palamós, i ha comptat amb la presència de la primera tinenta d'alcalde, Maria Puig. 

El passat mes de març l'Ajuntament de Palamós ja va realitzar un acte, presidit per la consellera de Justícia, de lliurament d'aquests certificats i en aquell cas a un total de set palamosins que van ser afusellats l’any 1939. Es tracta concretament de: Juan Carol, Pedro Goiri, Lluís Pla, Antonio Rivas, José Ruiz; i els que foren alcaldes, Dídac Garrell i Josep Fàbrega, dels quals en aquell moment no s'havia pogut localitzar cap familiar i que varen ser representats per l'alcalde Lluís Puig.

La llista elaborada per l’Arxiu Nacional de Catalunya inclou prop de 170 persones de Palamós que van ser represaliades per tribunals franquistes. D’aquestes, una vintena van ser sentenciades a mort i executades. 

L’Ajuntament de Palamós fa recerca dels familiars dels represaliats del municipi perquè puguin obtenir el document de nul·litat, i fa una crida a aquelles persones o famílies que desitgin la seva obtenció que es posin en contacte amb l'Ajuntament per tal de facilitar-los el contacte amb la conselleria de Justícia per a la realització dels tràmits necessaris.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política