Torroella vol erradicar l'alimentació d'animals no autoritzada a la via pública

Torroella vol erradicar l'alimentació d'animals no autoritzada a la via pública
Torroella de Montgrí

Data: 15/06/2020

 L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha iniciat una campanya de sensibilització ciutadana per recordar a la població que està prohibit alimentar, lliurement i sense autorització, els animals a la via pública. Darrerament s'ha detectat un increment preocupant d'aquesta mala pràctica, que comporta un greu perjudici de salut pública i posa en risc, per exemple, el programa municipal engegat fa uns anys per gestionar i establir colònies controlades de gats assilvestrats en àmbits urbans, tant a Torroella com a l'Estartit. Aquestes conductes incíviques han estat denunciades reiteradament en els consells de barri.

El menjar a la via pública, situat en escocells, voreres o a l'entorn dels contenidors, genera un greu problema d'insalubritat i augmenta la presència de rosegadors, insectes, paneroles i coloms a tot el municipi. En conseqüència, l'Ordenança municipal sobre la protecció, la tinença responsable i la salut ambiental dels animals, prohibeix aquesta pràctica i estableix un règim de sancions que oscil·len entre els 100 i els 400 euros. La prohibició de donar aliments també es fa extensiva als solar o a les zones privades exteriors: portals, finestres terrasses i balcons.
 

Colònies controlades de gats

Des de l'Ajuntament s'està portant a terme un programa municipal per eliminar les molèsties produïdes pels gats (orins, baralles, miols en períodes de zel, etcètera), reduir els riscos sanitaris, tant per als animals mateixos com per als veïns, harmonitzar la convivència, gaudir de la presència d’aquests animals i, alhora, disminuir els problemes de sobrepoblació i millorar la qualitat de vida dels animals i de la ciutadania que hi conviu. En el marc d'aquest programa, s'han creat colònies controlades a diferent punts del municipi, amb una importantíssima col·laboració i implicació de voluntaris i voluntàries autoritzats per l'Ajuntament per alimentar-los.
 

Campanya municipal de sensibilització

Amb l'objectiu de reforçar el coneixement del programa de colònies de gats i alertar sobre els perjudicis col·lectius d'alimentar-los lliurement i sense autorització, l'Ajuntament portarà a terme durant els mesos d'estiu una campanya de comunicació veïnal, a través de cartes i cartells en aquells carrers on es venen detectant aquestes conductes. Ja s'han enviat més de 200 cartes als carrers Figueras, Porta nova, Portalet Sant Genís, Plaça del Rei i Abat Oliva. També s'ha enviat la carta a les alimentadors i alimentadores oficials perquè ajudin a difondre la informació ja que són col·laboradors directes en el programa CER de les colònies de gats. Per tal de tenir major control, l'Ajuntament repartirà en els pròxims mesos els carnets que acrediten als voluntaris.

Aquesta és una de les primeres accions  que es portaran a terme, ja que la campanya també preveu accions per sensibilitzar i donar a conèixer el programa de colònies de gats controlats on col·laborem voluntaris/àries autoritzats per l'Ajuntament per alimentar a aquestes colònies. En aquest sentit es col·locaran cartells a tots els punts oficials de les colònies, s'editaran tríptics informatius.

La campanya també treballarà en la línia d’eradicar altres conductes incíviques relacionades amb no recollir els excrements dels animals domèstics, miccions, residus a la via pública entre altres que tinguin a veure amb la manca de salubritat ambiental a la via pública, més atenent a la problemàtica sanitària actual amb la COVID-19. 

Paral·lelament, l'Ajuntament ha ordenat a l'empresa de neteja viària la retirada de tots els recipients o bosses de menjar de la via pública i inventariar els punts  més conflictius per tenir-los controlats. 
 

La importància de les colònies controlades

Els gats troben aliment fàcil i aixopluc a la via pública, fet que afegit a la manca de depredadors i al seu ràpid cicle reproductiu, fa que les seves poblacions urbanes puguin créixer de manera desproporcionada si no s’intervé de manera decidida.

Establir colònies controlades de gats en les zones urbanes del municipi és la millor opció per aconseguir una situació d’equilibri entre una població controlada de gats, les persones i altres elements de la quotidianitat urbana, amb la millora de les condicions sanitàries dels gats. Aquesta s’aconsegueixen mitjançant actuacions sobre el medi (sorrals, menjadores, abeuradors, tractaments medi ambientals) i sobre els individus (tractaments antiparasitaris, eliminació d’animals amb malalties infecto-contagioses greus, vigilància de la presència d’animals malalts, tractament de patologies).

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política