El Centre Obert de Palamós fomenta les sortides educatives per als seus usuaris

El Centre Obert de Palamós fomenta les sortides educatives per als seus usuaris
Palamós

Data: 24/09/2019

Durant el curs 2018-2019 el Centre Obert de Palamós ha potenciat les  sortides educatives per als seus usuaris, un total de 21 joves del municipi. D'aquesta manera s'han dut a terme, dins l'horari lectiu del Centre, activitats lúdiques i esportives en bicicleta, a la piscina, o a la platja de Palamós.
 
Les primeres colònies del Centre Obert
El colofó d'aquestes activitats ha estat la realització d'unes colònies que per primera vegada ha organitzat el Centre Obert de Palamós, amb uns resultats excel·lents.
 
Aquesta proposta lúdica i educativa va tenir lloc a finals del juny passat en una casa de colònies del municipi de Sant Gregori, al Gironès. Durant dos dies els 21 joves, acompanyats dels seus educadors, varen realitzar activitats lúdiques, fomentant la convivència.
 
La valoració global d’aquestes activitats ha estat molt positiva pels infants atesos, on tant les famílies com els docents han destacat els bons resultats obtinguts. És per això que ja està previst tornar a repetir l'experiència en el curs actual 2019-2020, així com seguir potenciant les sortides educatives.
 
El Centre Obert de Palamós
El servei del Centre Obert depèn de l'Àrea d'Acció Social i Ciutadania de l'Ajuntament de Palamós amb la gestió del Consell Comarcal del Baix Empordà.
 
Aquest és un servei que ofereix atenció als nens i nenes del municipi que estan en situació de risc social, atenent infants i joves amb edats compreses entre 6 i 12 anys, dividits en dos grups d'edat. Els més petits de 6 a 8 anys són infants que estan cursant 1r, 2n i 3r de primària; i el grup de grans de 9 a 12 anys està constituït per infants que estan cursant 4t, 5è i 6è de primària.
 
El Centre Obert dóna suport i complementa la tasca feta des dels centres escolars, els professionals d’Acció Social i d’altres serveis especialitzats en l’atenció a la infància i adolescència. La seva activitat té lloc sempre fora de l’horari escolar, concretament de dilluns a dijous de 16.30 a 19.45 h, en un equipament municipal ubicat al barri d'Es Pla.
 
Des del Centre Obert es treballa la integració social i comunitària dels nens i nenes, l’adquisició d’aprenentatges bàsics i l’esbarjo, hàbits d’higiene, hàbits alimentaris i hàbits de treball. També, s’estimula la creativitat per promoure el creixement personal de cada infant. Mitjançant les educadores responsables d’aquest servei es permet intervenir des de la quotidianitat de l’infant, és a dir, es treballen els diferents àmbits que formen la seva personalitat a partir de les necessitats detectades.
 
La tasca pedagògica i social del Centre Obert

Aquest projecte dedica una part de les seves activitats al reforç escolar per tal d’adquirir hàbits que facilitin els aprenentatges dels infants. Aquest espai permet treballar l’atenció, concentració i la memòria reforçant els aprenentatges escolars a través dels deures diaris o bé mitjançant fitxes, i quaderns. Des de l’àmbit social es potencia la participació dels nens i nenes en activitats de caràcter lúdic, esportiu i cultural.
 
Un dels objectius d’aquest projecte és orientar, acompanyar i implicar a les famílies en els processos educatius que afecten els seus fills i filles realitzant una tasca educativa, preventiva i integradora. Es tracta que l’infant pugui desenvolupar la seva autonomia i per aquest motiu, es treballarà el desenvolupament de les habilitats socials mitjançant un procés d’aprenentatge que es portarà a terme en les diferents activitats i dinàmiques del centre.
 
En aquest sentit es realitzen entrevistes i es fa un seguiment amb les famílies per tal d’implicar-les en el procés educatiu dels seus fills i filles, així com mantenir-les informades de l’evolució dels infants al centre.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat