Torroella de Montgrí i l’Estartit viuen l’onada de calor més forta dels darrers 49 anys

Torroella de Montgrí i l’Estartit viuen l’onada de calor més forta dels darrers 49 anys
Torroella de Montgrí

Data: 08/08/2018

La nit de dissabte a diumenge ha estat la més càlida dels darrers 49 anys a Torroella de Montgrí i l'Estartit, segons les dades recollides per l'observador meteorològic Josep Pascual. A l’Estartit es va assolir una mínima de 29,2 ºC, de manera que es va superar els 26,4 ºC la nit de dijous a divendres, també excepcionalment càlida, i els 26,1 ºC del 6 de setembre de 2016. A Torroella la mínima nocturna va arribar als 24,3ºC.

Així mateix, la temperatura de l’aigua del mar va arribar dilluns als 26,3 graus, també la més elevada del mateix període. Fins ara, només hi havia dos precedents similars per sobre dels 26 ºC: el 29 d'agost de 1994 (26,0 ºC) i el 21 d'agost de 2012 (26,1 ºC).

D’altra banda, aquests dies les temperatures màximes han arribat als 35,5 ºC a Torroella i als 32,8 a l'Estartit.

Aquestes són algunes de les dades més rellevants que ens han deixat al municipi la forta onada de calor que hem patit i que des d’avui comença a remetre. Realment, hem patit un dels episodis més rigorosos de les darrers dècades.

Nits tropicals
Segons el balanç que n’ha fet el Servei Meteorològic de Catalunya, l’aspecte més destacat han estat la persistència de la calor gairebé dues setmanes i l’elevada temperatura nocturna, amb diverses nits tropicals consecutives (temperatura mínima igual o superior a 20 ºC) no només al litoral i al prelitoral, sinó també a molts sectors de l'interior i a cotes mitjanes del Prepirineu. Prop de la costa la temperatura nocturna ha estat insòlita durant el cap de setmana, amb alguns valors al voltant dels 30 C a punts de l'Empordà i del centre de la ciutat de Barcelona.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha tancat l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor que es va activar el passat dijous 2 d’agost. El Servei meteorològic de Catalunya (SMC) ha donat per finalitzat l'episodi de calor.

Canvi de tendència
A curt termini s’albira un canvi de tendència. De fet, la previsió de Josep Pascual per demà dijous, és la següent: L’arribada d’un front, amb aire fresc en alçada, provocarà un canvi de temps que es notarà, principalment, durant la segona meitat del dia. Matí parcialment tapat, amb garbí moderat que bufarà fins entrada la tarda, amb mar espessa d’aquesta direcció. Durant la tarda les nuvolades seran més gruixudes, amb possibilitat de tempesta; el vent girarà a gregal i posteriorment a tramuntana moderada, amb una refrescada important de l’ambient, remenant-se la mar de tramuntana. Tal com passa en situacions d’aquestes, poden haver ratxes fortes de vent durant la tempesta i, ocasionalment, pedra.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat