Pots tenir coronavirus? Salut crea un test de tres preguntes

Baix Empordà

Data: 10/03/2020

La por al contagi ha augmentat de forma exponencial les trucades al 061, que s'ha reforçat amb més personal


El Departament de Salut ha creat un test amb tres preguntes per orientar a les persones que tinguin algun dels símptomes del coronavirus, que són similars als de la grip.

La por al contagi ha augmentat de forma exponencial les turcades al 061 amb quasi 20.000 trucades diàries. Davant d'aquesta situació el Departament ha creat un test per conèixer si es compleixen els criteris d’infecció per coronavirus, i si cal trucar o no al 061.

Un virus respiratori que va mutar dels animals

El coronavirus Covid-19 és un virus respiratori que va mutar dels animals als humans i que es va detectar per primera vegada a la Xina, el desembre del 2019. En un 80% dels casos produeix símptomes respiratoris lleus i malestar similar al de la grip però té un índex de mortalitat un xic més alt. 

Els grups de major risc són les persones d'edat avançada i les persones amb malalties cròniques, com són les cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars, o amb problemes d'immunitat.

Mesures d'autoprotecció

Els símptomes més comuns són lleus, poden semblar els d'una grip, afecten un 80% de les persones i són malestar general, febre o tos. En els casos moderats pot produir sensació de falta d'aire i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions.

Des del Govern demanen autoprotecció i responsabilitat per contenir el virus. Entre les mesures personals que es poden adoptar hi ha la de rentar-se les mans freqüentment, tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar, i evitar viteu menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.

Actualment no hi ha un tractament específic per al nou coronavirus. 

Més d'un centenar de casos a Catalunya

A Catalunya s'han detectat 124 casos i tres persones han mort. A les Comarques Gironines hi ha 6 casos, cap dels quals és del Baix Empordà.


 

 

 
NOTÍCIES RELACIONADES

Castell-Platja d'Aro suspèn les activitats per la gent gran pel coronavirus (10-03-2020)

Personal i instal·lacions de l'Hospital de Palamós preparats per si arriba el Covid-19 (13-02-2020)

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat