La Setmana Sense Fum arrenca dilluns amb diferents accions

La Setmana Sense Fum arrenca dilluns amb diferents accions
Baix Empordà

Data: 24/05/2019


Del 27 al 31 de maig, els diferents centres de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà celebrem la Setmana Sense Fum amb un seguit d’activitats i accions de sensibilització a la població de la comarca, que culminaran amb el Dia Mundial Sense Tabac, el dia 31 de maig. S’han preparat proves amb cooxímetre i consells sobre com deixar el tabac, una exposició fotogràfica sobre tabac i medi ambient i, per al Dia Mundial Sense Tabac, un esmorzar als nostres centres per als usuaris i treballadors. Proves amb cooxímetre i taules informatives als nostres centres Un cooxímetre és un aparell que mesura la quantitat de monòxid de carboni en aire aspirat i s’utilitza per a detectar la pèrdua de capacitat d’oxigenació de la sang. Durant aquesta setmana, els nostres centres disposaran una taula informativa per fer la prova a tothom qui ho desitgi.
 
Les taules informatives també contindran informació sobre quines apps, recomanades per la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, existeixen per ajudar a deixar de fumar com són SACABO de la SEDET (Sociedad Española de Especialistas en Tabaquismo) i Respirapp de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). A banda, les pantalles dels nostres centres emetran durant aquesta setmana i la vinent, consells i vídeos sobre el tabaquisme i com deixar de fumar. Exposició sobre tabac i medi ambient L’exposició sobre tabac i medi ambient inaugurada l’any passat, s’ha instal·lat al CAP de Torroella de Montgrí. L’exposició gira a l’entorn del tabac, però des d’un punt de vista diferent: no toca tant els perjudicis sobre el cos o el propi fumador sinó sobre el medi ambient. Així, s’expliquen els efectes del tabac en relació a la desforestació, els pesticides, l’aigua, el fum, les burilles o els incendis que provoca.

Dia Mundial Sense Tabac

Per a commemorar el Dia Mundial Sense Tabac, el 31 de maig s’oferirà esmorzar de fruita i xocolata a l’Hospital de Palamós, als CAP de La Bisbal d’Empordà, Torroella de Montgrí, Palamós i Palafrugell. A Palamós Gent Gran, i a les residències Palafrugell Gent Gran, Sant Unitat d’Atenció al Ciutadà i Comunicació Lola Bosch 972 60 92 90 - 616 14 42 10 dbosch@ssibe.cat Feliu Gent Gran i Suris Gent Gran també s’oferirà un esmorzar de xocolata amb melindros per a tots els seus residents i familiars. Unitat de tabaquisme per als professionals L’any 2016 es va fer una enquesta sobre la prevalença de tabaquisme a l’Hospital de Palamós promoguda per la Xarxa d’Hospitals Sense Fum. Els resultats van mostrar que un 22,5% dels professionals eren fumadors diaris (23,4% dones, 19,5% homes), essent aquesta xifra, lleugerament superior al 21,9% de l’enquesta feta l’any 2013 i només tres punts per sota de la mitjana de la població general a Catalunya (25,7).   La unitat de tabaquisme del Servei de Prevenció ajuda a tots els treballadors que ho desitgin a deixar de fumar. Realitza entrevistes motivacionals i intervencions breus valorant si cal medicació i planificant seguiments presencials i telefònics. Aquesta unitat s’emmarca dins el Projecte Empresa Saludable. Més del 50% dels treballadors que han visitat aquesta unitat, han deixat de fumar.

Categoria d’Argent per a l’Hospital de Palamós

L’Hospital de Palamós està adherit a la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, que treballa per tal que els hospitals comptin amb mesures de protecció per a tots els usuaris: pacients, visitants i treballadors. La xarxa compta amb 83 centres adherits i els classifica en diferents categories segons la seva implicació: or, argent, bronze i membre. El 2017 l’Hospital de Palamós va aconseguir l’any 2017 pujar a la categoria argent, que romandrà vigent fins al 2020 i que millora la categoria bronze aconseguida el 2014. Sessions individuals i teràpies grupals per deixar de fumar als centres d’atenció primària Als centres d’atenció primària, liderat per infermeria, es realitzen sessions individuals i des de fa anys es realitzen teràpies grupals per deixar de fumar, concretament a Palamós i Palafrugell des de l’any 2011, al CAP de Torroella de Montgrí des de l’any 2013 i al CAP de La Bisbal d’Empordà des de l’any 2014. De mitjana es fan un o dos grups a l’any i l’avaluació indica que un 40% de les persones que hi participen, han deixat de fumar.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat