Palafrugell guardona a sis persones de referència en l'àmbit cultural

Palafrugell

Data: 16/05/2024

Aquest dijous s'ha fet entrega, al Museu del Suro de Palafrugell, dels Diplomes al Mèrit Ciutadà, uns guardons que l'Ajuntament entrega anualment des del 2013. Enguany els escollits són sis persones de referència en l'àmbit cultural al municipi i arreu.

Aquest 2024 Palafrugell ha decidit guardonar a sis persones de referència en l'àmbit cultural amb el Diploma al Mèrit Ciutadà. Els escollits han estat Víctor Dolz, Eulàlia Hortal, Teresa Juvé, Rosa Regàs, Guillem Rocas i Carles Torrent. 

El guionista, autor de curtmetratges, escriptor, i pintor, Vícto Dolz, ha estat molt vinculat a la vida cultura i artística de Palafrugell participant en diverses exposicions. Ha col·laborat en activitats artístiques al municipi i va ser cartellista de la imatge de la Festa Major a l’any 2005. Part de la seva obra ha estat exposada a diferents espais de Palafrugell com el Museu del Suro, el Teatre municipal i la Biblioteca, on participa a l’Arteca. 

Eulàlia Hortal i Brugués va ser impulsora i fundadora de la Coral Mestre Sirés l'any 1978 i un any més tard de l'Esbart Mestre Sirés. A partir de 1981, va exercir de professora de danses tradicionals i sardanes i va impulsar i coreografiar el ball del Bim Bam dels nans de Palafrugell l'any 1985. També va participar conjuntament amb el mestre Josep Bargalló i Badia en la recerca i recuperació del Ball de la Moixiganga a l'interior de l'església de Sant Martí de Palafrugell el 1997. L'any 2013 va rebre el Premi Peix Fregit a Palafrugell i, posteriorment va donar a l’Arxiu Municipal de Palafrugell el seu fons sobre la recerca i difusió de les danses tradicionals, on destaquen les explicacions de balls i danses, les partitures i els enregistraments de so.  

Teresa Juvé, és una pedagoga i escriptora catalana d'origen madrileny. Es va establir al Baix Empordà durant la guerra civil espanyola, i en acabar el conflicte es va haver d'exiliar amb la seva família i va ser retinguda en un refugi de dones del centre de França. El 1970 va tornar a Catalunya i, quan va morir el seu marit es va establir a Esclanyà, que és on viu ara mateix. Vídua del polític socialista català Josep Pallach ha estat sempre implicada i compromesa amb la Fundació Josep Pallach, que té la seva seu situada a Palafrugell.

Rosa Regàs és una escriptora catalana que escriu principalment en castellà i que resideix, des de fa anys, a Llofriu. Al llibre Diari d’una àvia d’estiu, reflecteix el seu punt de vista de residir en un espai com Llofriu, fet que ha servit per donar a conèixer el nucli arreu. Regàs compta amb un ampli reconeixement amb guardons de gran transcendència com són el premi Nadal, el premi Planeta o la Creu de Sant Jordi.

El pintor Guillem Rocas va néixer a Torroella de Montgrí, però es va traslladar a Palafrugell, on viu actualment. De la seva obra, en destaca el seu lligam entre les seves arrels a Torroella de Montgrí i la seva muntanya llegendària. Diverses institucions compten amb obres seves, algunes de rellevants, com el Museu del Suro de Palafrugell. Al mateix temps, ha col·laborat en activitats al municipi com en la confecció del cartell de la Festa Major de l’any 2007.

Carles Torrent fa molts anys resideix a Palafrugell, des d’on ha consolidat la seva trajectòria com ceramista. Des del 1993 és col·laborador habitual en les activitats pedagògiques del Museu de Ceràmica de la Bisbal d’Empordà. També fa Seminaris de ceràmica per diferents llocs de d'Europa i des del 2000 exerceix de professor a l’escola de Ceràmica de la Bisbal d’Empordà. Torrent és un referent com a ceramista i les seves obres han format part de diferents exposicions a Palafrugell, on també fa cursos de formació, i ha col·laborat activament amb entitats del municipis com pot ser l’Aula d’Art.

Aquests sis guardons s'han entregat en un acte al Museu del Suro que també ha servit per presentar la programació del les Festes de Primavera d'aquest 2024. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat