Sidillà, el jaciment 'oblidat' de l'Empordà

Foixà

Data: 04/04/2018

Intervenen: Francesc Tuset i Gisela Ripoll, arqueòlegs

És un dels monuments del patrimoni històric més desconeguts i paradoxalment importants del Baix Empordà. Colgat sota la sorra, amagat rere bardisses i ignorat durant molt temps, Sant Romà de Sidillà ha estat posat damunt del mapa gràcies a la recerca d'un equip d'arqueologia liderat per Gisela Ripoll i Francesc Tuset que ha situat el jaciment històric abans de l'època pre-romànica on fins ara estava catalogat.

L'equip de recerca del projecte Esglésies, Cementiris i Hàbitats de la Universitat de Barcelona ha trobat indicis que desmenteixen la historiografia explicada fins ara, que situava el conjunt històric a l'entorn del segle X i l'abandomaent del poblat al segle XIV. Uns indicis que situen el jaciment en l'època tardoromana.

Descobriments que matisen el que es pensava fins ara

La recerca efectuada per Ripoll i Tuset sostè que l'església de Sant Romà de Sidillà es va aixecar sobre o prop d'una vil·la romana i que data del segle VIII. També que un dels edificis que hi ha al costat i que es creia que era una torre de defensa és en realitat un  mausuleu funerari tardoromà construit abans que el temple.

Una altra descoberta rellevant ha estat datar l'abandonament del poblat. Fins ara s'explicava que va ser el segle XIV degut al canvi de curs fluvial del Ter que va provocar el colgament del poblat amb sorra. Els vestigis trobats acrediten que el colgament es va produir al segle X i mai més enllà del segle XI.

Metodologia científica i últimes tecnologies


L'equip d'arquelogia de l'UB ha treballat amb metodologia científica tradicional del ram com pic i pala i excavacions però també amb les últimes tecnologies com drons, models 3D i georadars

Es tracta d'un  projecte que ha durat quatre anys amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat i la col·laboració de l'Ajuntament de Foixà i La Caixa.

Ara encaren el repte d'aconseguir nou finançament per seguir investigant un patrimoni històric que consideren  un "petit tresor" amb molta informació encara per desxifrar i que tè  mèrits suficients com per tenir una pàgina pròpia en les guies turístiques i de patrimoni arqueològic al costat d'Ullastret o Empùries.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura